Naşul lui Vlad Filat, condamnat la cinci ani cu executare

Julieta Saviţchi
06/11/2015
FOTO: realitatea.md

Ion Rusu, administratorul firmei Caravita, naşul de cununie şi cumnatul fostului premier Vlad Filat, a fost condamnat la cinci ani cu executare în dosarul spălării de bani de la Banca de Economii (BEM). Sentinţa a fost pronunţată vineri seara, 6 noiembrie, de către Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei.

Instanţa a recunoscut vinovate şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, proprietăţi ale familiei Rusu, şi a decis aplicarea amenzii de câte 150.000 de lei pentru fiecare şi lichidarea acestora.

Magistraţii au recunoscut BEM drept parte vătămată şi au admis cererea privind încasarea de la companiile lui Ion Rusu a mijloacelor financiare în sumă de  2.793.229 euro în beneficiul instituţiei. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Ion Rusu a fost reţinut împreună cu alte persoane apropiate lui Vlad Filat în iulie 2015 de către procurorii Anticorupţie după ce oamenii legii au fost sesizaţi de mai multe companii financiare din afara ţării privind implicarea unor firme rezidente în Moldova în scheme de spălare de bani. Cei trei sunt fiul lui Ion Rusu, Vladimir Rusu, Tatiana Roșioru, director financiar al companiei Caravita, şi Igor Cijov, administrator al aceleiaşi firme. Ultimii doi se află în arest în izolatorul CNA, iar Vladimir Rusu este cercetat în stare de arest la domiciliu după ce Ion Rusu a declarat că fiul său nu era la curent cu ce se întâmplă la întreprindere.

Potrivit materialelor din dosarul penal, inculpatul, încercând să camufleze provenienţa reală a sumei de 2,8 milioane de euro, sustrasă de la BEM prin creditul acordat companiilor pe care le gestiona, cu implicarea persoanelor responsabile din cadrul băncii, a purces la efectuarea tranzacţiilor fictive pentru a restitui mijloacele financiare creditate. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se arată că, în cadrul şedinţelor de judecată, Ion Rusu şi-a recunoscut vina, iar schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. Ion Rusu ar mai fi declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Pentru recuperarea unei părţi a prejudiciului, oamenii legii au aplicat sechestre pe bunurile mobile şi imobile, conturile bancare, terenurile agricole etc. ce aparţin persoanelor învinuite în acest dosar şi unor companii implicate în fraudele financiar-bancare. Potrivit procurorilor, există suspiciuni că anumite bunuri au fost dobândite prin intermediul creditelor frauduloase de la Banca de Economii și a schemelor financiare dubioase. 

Dosarul Caravita reprezintă doar o parte din investigaţiile legate de fraudele de la Banca de Economii. În prezent, în gestiunea procurorilor se află încă două cauze penale ce vizează delapidările din sectorul financiar bancar, iar în procedura CNA – 15 dosare privind acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Procurorii au precizat că 18 dosare se află deja pe masa magistraţilor.

Julieta Saviţchi
06/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii