Noi acuzații la adresa procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Ilie Gulca
21/07/2022
Alexandr Stoianoglo

Victor Furtuna, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, urmează să sesizeze Consiliul cu privire la noi pretinse acțiuni ilegale, pe 22 iulie.

Ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din 22 iulie 2022 include la punctul nr. 3 sesizarea procurorului Victor Furtuna cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

„Conform prevederilor legale, procurorul desemnat de CSP, Victor Furtuna, a înaintat o sesizare despre săvârșirea unor infracțiuni adresată CSP, care urmează să se expună conform competenței prevăzute la art. 262 alin.(5) din Codul de procedură penală, potrivit căruia examinarea sesizărilor despre infracțiunile comise de către Procurorul General se face de către un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor”, se menționează într-o declarație a procurorei responsabile de comunicare cu presa a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție, iar unele dintre aceste cauze penale au ajuns pe masa magistraților.

Unul dintre dosarele intentate lui Stoianoglo vizează depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă,

Procurorul general a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă la plecarea din sistem chiar dacă acesta era urmărit penal.

La 12 iulie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că va proceda la examinarea acestui caz pe fond.

În cel de-al doilea dosar, Stoianoglo este învinuit de divulgarea datelor urmăririi penale şi de încălcarea inviolabilității vieții personale, pentru că a făcut publice discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au acordat calificativul „nesatisfăcător” muncii prestate de către Alexandr Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale şi au propus președintelui Maia Sandu eliberarea din funcție a procurorului general suspendat.

Alexandru Stoianoglo a spus că raportul despre evaluarea activității sale, aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor pe 5 mai curent, conține „informații denaturate în mod deliberat și uneori complet falsificate”.

Șefa statului a declarat că se va pronunța în acest caz în urma examinării raportului comisiei de evaluare.

Alexandr Stoianoglo a denunțat Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza lipsirii de libertate în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa și pentru suspendarea sa din funcția de procuror general după inițierea cauzei penale pe numele său, precum și pentru imposibilitatea de a contesta această măsură.

Ilie Gulca
21/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii