O fostă lideră sindicală, care a deconspirat scheme de corupție și delapidări de milioane la Agroindsind, a fost împușcată. Poliția nu a făcut public acest caz

Cornelia Cozonac
25/04/2019
Captura de pe video

O fostă lideră a Federației Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie Agroindsind, Tatiana Colomoițeva, a fost găsită împușcată în cap în propriul apartament. Colomoițeva este cunoscută pentru faptul că a deconspirat mai multe scheme de corupție și delapidări mari de fonduri în care era implicată conducerea sindicatului. Poliția nu a făcut public acest caz. Federația Internațională a Muncitorilor din Agricultură, Sectorul Hotelier și Industriile Alimentare IUF califică acest caz drept asasinare și cere președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrului, Pavel Filip, și ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să se implice pentru a fi investigat corect decesul Tatianei Colomoițeva. 

Tatiana Colomoițeva a fost găsită moartă în apartament la 12 aprilie. Familia Tatianei spune că ea locuia de una singură, iar, întrucât ușa era închisă, se presupune că dânsa a deschis unei persoane cunoscute. Poliția a reținut un suspect, vecin cu Tatiana, care are armă pneumatică. Una dintre versiunile poliției este că bărbatul ar fi avut nevoie de bani să își plătească creditul. El ar fi luat din apartament bijuterii din aur, pe care le-ar fi vândut în aceeași zi la piață. 

Familia Tatianei mai spune că, înainte cu câteva zile de tragedie, un bărbat necunoscut suna la ușa unei vecine, care era plecată la țară. Tatiana a deschis și i-a spus că proprietara apartamentului nu este acasă. Vecina a spus ulterior că nu aștepta pe nimeni și nici nu cunoștea o astfel de persoană.

Tatiana Colomoițeva a activat în calitate de șefă a Departamentului Educație și Relații Internaționale din cadrul Agroindsind și, împreună cu alți colegi de-ai săi, a făcut mai multe dezvăluiri despre delapidări și utilizarea banilor sindicatului în scopuri personale de către administrația precedentă a sindicatului, președintele Sergiu Bernevec și și adjunctul său, Sergiu Boța.

În 2016 Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat o anchetă privind faptele de corupție de la AgroindSind, în care era citată și Tatiana Colomoițeva. Atunci, Colomoițeva și alți membri de sindicat care au făcut dezvăluirile au fost concediați. Ea a fost una dintre puținii membri de sindicat care au continuat să insiste pentru pornirea unui dosar penal și tragerea la răspundere a celor doi șefi care au delapidat milioane din bugetul sindical.

În martie 2017, Tatiana Colomoițeva, împreună cu alți doi membri ai Federației Agroindsind, a susținut o conferință de presă în care au adus acuzații grave și noi dovezi despre implicarea celor doi fosți șefi ai sindicatului în scheme de corupție, abuz de serviciu și delapidări de fonduri. Conferința poate fi urmărită aici:

Sindicaliștii spuneau atunci că cei doi – Bernevec și Boța, care erau cercetați penal – continuau să delapideze fondurile sindicale și că ar corupe reprezentanții organelor de drept să mușamalizeze cazul. 

La 15 martie 2019, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație Agroindsind, Sergiu Bernevec, și adjunctul său, Sergiu Boța, au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019.

Portalul Moldova Curata scria să cei doi condamnați nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații expediată de Moldova Curată.

La 17 aprilie 2019 Federația Internațională a Muncitorilor din Agricultură, Sectorul Hotelier și Industriile Alimentare a expediat o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrului, Pavel Filip, și ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, în care solicită acestora sprijinul în privința investigării corecte a decesului Taianei Colomoițeva.

Cornelia Cozonac
25/04/2019Follow us on Telegram

Comentarii