O nouă amânare în dosarul Șor. Care este motivul

Julieta Savițchi
18/05/2020

Curtea de Apel Cahul a amânat luni ședința de judecată în dosarul de învinuire a lui Ilan Șor pentru data de 22 mai. Completul de judecată a admis parțial demersul noilor avocați ai inculpatului, care au solicitat un termen de până la 50 de zile pentru a face cunoștință cu dosarul.

Totodată, instanța a solicitat un avocat din oficiu care să îl reprezinte pe învinuit, dacă avocații angajați recent, Aureliu Colenco și Denis Calaiba, nu se vor prezenta sau vor veni nepregătiți la următoarea ședință. Magistrații au invocat că partea apărării ar tergiversa intenționat examinarea cauzei în instanță.

Deși se anunțase anterior că ședințele de judecată în dosarul Șor vor fi publice, magistrații nu au permis jurnaliștilor să filmeze procesul.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a anunțat luni că în timpul apropiat lui Ilan Șor urmează să-i fie înaintată o nouă învinuire în dosarul furtului miliardului și că acesta, alături de Vladimir Plahotniuc, a avut un rol primordial în organizarea schemei de sustragere a banilor publici.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.

Julieta Savițchi
18/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii