O nouă amânare în dosarul Țuțu. Ex-deputatul nu s-a prezentat la ședință

Julieta Savițchi
28/10/2020

Judecătoria Chișinău a amânat, miercuri, cu o lună și jumătate ședința de judecată în dosarul în care ex-deputatul Constantin Țuțu este învinuit de trafic de influență. Aceasta este a treia amânare consecutivă, de la data de 26 iunie, când dosarul a fost pus pe rol.

Constantin Țuțu și cei doi avocați ai săi nu s-au prezentat la ședința de miercuri, fără ca să fie depusă o cerere prealabilă de amânare. În scurt timp, s-a stabilit că unul dintre avocați ar fi fost diagnosticat cu Covid-19.

Lipsa lui Constantin Țuțu a indignat-o pe procurora Mirandolina Sușițcaia, pe motiv că inculpatul și unul dintre avocați sunt sănătoși și ar fi putut să facă act de prezență. Procurora a declarat că la ședința viitoare va cere explicații de la fostul deputat.

Precizăm că prima ședință în dosarul Țuțu a fost amânată din cauza carantinei impuse de pandemie. La cea de a doua ședință, din luna iulie, Constantin Țuțu s-a prezentat, însă ședința a fost amânată după ce apărătorii au solicitat recuzarea magistratului Ion Morozan.

Constantin Țuțu este învinuit că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest, în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor, astfel încât aceștia să nu prelungească termenul arestului preventiv în privința bărbatului. Urmărirea penală a fost pornită la data de 18 septembrie 2019, pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu amendă de până la 300.000 de lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la șapte ani.

Constantin Țuțu mai este învinuit și într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă, procurorii fiind în așteptarea concluziilor Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pentru a lua o decizie.

Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv în privința fostului democrat, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligațiunea de a nu părăsi Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Ulterior, procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile restricția.

Julieta Savițchi
28/10/2020Follow us on Telegram

Comentarii