O nouă ședință cu scântei în dosarul lui Chiril Lucinschi. Magistrații au respins demersul avocaților, iar aceștia au solicitat recuzarea completului

Julieta Savițchi
06/04/2019

Curtea de Apel Chișinău a respins în ședința de vineri, 5 aprilie, demersul avocaților privind efectuarea expertizei financiar-contabile în dosarul lui Chiril Lucinschi, iar apărătorii au solicitat recuzarea a doi judecători. Un magistrat a avut opinie separată.

Avocații lui Lucinschi au solicitat ca expertiza să fie efectuată din contul inculpatului. Nicolae Frumosu, avocat în cadrul organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, care monitorizează procesul, ne-a comunicat că magistraii trebuiau să accepte efectuarea expertizei, așa cum prevede legislația. Apărătorii lui Lucinschi au înaintat mai multe demersuri și la ședința precedentă din 15 martie curent, acuzând instanța de faptul că i-a îngrădit înculpatului dreptul la un proces echitabil.

De cealaltă parte, procurorii califică acuzațiile avocaților drept tertipuri care au menirea să tergiverseze procesul. „Noi considerăm că cererile date au doar caracterul să tergiverseze procesul. Partea apărării cunoaște foarte bine cât durează comisiile rogatorii”, a argumentat procurorul Eugen Rurac.

Chiril Lucinschi, fost deputat liberal-democrat, a fost reţinut la sfârșitul lui mai 2017 în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit probelor procurorilor, fostul deputat s-ar face vinovat de spălare de bani prin intermediul a două companii al căror gestionar şi beneficiar efectiv este. E vorba de firmele Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency.

În intervalul 2012–2014, susțin procurorii, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante sustrase de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shore.

De asemenea, potrivit procurorilor, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi dobândit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de cinci milioane de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate, prin intermediul unui grup de companii, către o firmă nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, a transferat aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Chiril Lucinschi pledează nevinovat în acest proces.

O expertiză similară au solicitat avocații lui Ilan Șor în septembrie 2018, iar Curtea de Apel Cahul a acceptat. De atunci au fost amânate mai multe ședințe de judecată pe motiv că nu a fost finalizată expertiza.

Julieta Savițchi
06/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii