VIDEO//Oamenii legii, cu garda sus înainte de protestul de duminică. Noi percheziții la „curierii” lui Ilan Șor

Anticoruptie.md
10/03/2023
Colaj CIJM

Oamenii legii au desfășurat o altă serie de percheziții la domiciliile mai multor persoane implicate în organizarea protestelor și bănuiți de punerea la cale a destabilizărilor în masă. Informația a fost confirmată de Inspectoratul General al Poliției(IGP) care, în interesele anchetei, nu dezvăluie și localitățile unde au loc acțiunile în forță. În urma descinderilor, au fost ridicați 11.000 dolari americani și 400 euro, cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației.

Persoanele cercetate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 50 ani, anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi. Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în Moldova din Turcia, unde au participat la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate. De asemenea, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de oamenii legii care asigurau ordinea publică, precum și au blocat traficul pe traseul Cricova-Chișinau.


Joi, 9 martie, oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții la așa-numiții curieri ai partidului Șor, care au sarcina să racoleze participanți la proteste. Peste 2,5 mln de lei și 50.000 de euro au fost ridicați, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului din partea unui grup criminal organizat. Banii erau destinați pentru achitarea transportului și remunerarea persoanelor care participă la acțiunile de protest organizate de partid.

În urma acțiunilor, au fost reținute 3 persoane implicate în recepționarea și transportarea banilor. Una dintre acestea a fost reținută pentru aceeași faptă în februarie 2023, ulterior Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) i-a aplicat măsura preventivă alternativă arestului - liberarea provizorie sub control judiciar.

În toamna anului 2022, în cadrul perchezițiilor efectuate, PA a ridicat peste 4,5 mln de lei și 4.000 de dolari SUA, bani destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, a transportului și salariilor în plic membrilor de partid.

 

Anticoruptie.md
10/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii