Odiseea lui Ceaus nu s-a terminat. SBU refuză să îl predea Biroului Anticorupție

Ilie Gulca
31/07/2021
Mikola Ceaus, în pantaloni scurți și cu bustul gol, în sediul Primăriei satului Mazurovka din regiunea Vinița, Ucraina

Avocații fostului judecător Mikola Ceaus reclamă că nu au acces la clientul său. Oamenii legii din Ucraina nu au spus până în prezent în care instituție este fostul magistrat. Fostul judecător, răpit din Republica Moldova în aprilie 2021, a fost găsit în pantaloni scurți și desculț în satul Mazurovka din regiunea Vinița, Ucraina.

Avocatul lui Mikola Ceaus, Vișniovîi, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda că nu este lăsat să vorbească cu clientul său. „Fac tot ce le stă în puteri pentru a exclude contactele cu el”, a spus el. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, nu a confirmat că Ceaus este sub supravegherea sa. La rândul său, Biroul de combatere a corupției, NABU, a făcut public un film „cu efect”, dar de asemenea nu a confirmat că l-a reținut pe Ceaus, de altfel, a informat că nici nu l-a văzut în general.

După spusele lui Vișniovîi, dacă SBU și NABU, intenționează să înceapă acțiuni procesuale, sunt obligate să anunțe avocații stabiliți prin contract. Acesta presupune că asupra lui Ceas vor fi făcute presiuni să renunțe la serviciile avocaților contractați de soția sa: „Acest fapt poate să fie legat cu caracterul specific al acestui dosar”.

La 30 iulie, fostul judecător Ceaus, răpit în aprilie 2021 din Chișinău, a fost găsit în satul Mazurovka, regiunea Vinița. Ceaus a fost reținut de angajații SBU. NABU a solicitat ca suspectul să fie predat detectivilor săi, deoarece anume aceștia investighează cazul fostului judecător.

Ulterior, au apărut fotografii și imagini video cu angajați ai NABU la sediul SBU. Biroul Anticorupție a publicat imagini video în care încearcă să oprească un automobil al SBU care îl transporta pe Ceaus. Consilierul prezidențial Mihail Podoleak a declarat că, ținând cont de dosarul lui Ceaus, SBU trebuie să îl supravegheze pe fostul judecător.

La 9 august 2016, Ceaus a fost prins luând mită în valoare de 150.000 de dolari. Banii au fost găsiți în două borcane. Ceaus a îngropat un borcan cu dolari în curtea casei sale. La 9 august 2016, el a fost condamnat pentru luare de mită.

Pe 1 martie 2017, Ceaus a fost reținut în Moldova, acolo unde a cerut azil politic. Pe 15 martie 2021, a devenit cunoscut faptul că autoritățile moldovenești au refuzat să îi acorde azil politic. Pe 3 aprilie 2021, Ceaus a fost răpit la Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect.

Potrivit investigațiilor jurnalistice ale RISE Moldova, spioni ucraineni ar fi putut fi implicați în răpirea lui Ceaus. Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat, în ciuda evidențelor, că Ucraina nu este implicată în răpirea lui Ceaus.

Pe 17 mai, Ceaus a postat un videoclip în care anunța planurile de a se întoarce în Ucraina și a negat că ar fi fost răpit. Avocatul și familia lui Ceaus au sugerat că el a fost pus să spună acest lucru sub presiune. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a negat ulterior zvonurile că Ceaus se afla într-o unitate militară din regiunea Kiev.

La 23 iulie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus. Potrivit Procuraturii, oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus.

Ilie Gulca
31/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii