Omul de afaceri Valentin Eşanu, persecutat de guvernarea oligarhului Plahotniuc, a primit câştig de cauză la CEDO

Anticoruptie.md
01/02/2023
Valentin Eşanu

Omul de afaceri Valentin Eşanu, persecutat de organele de drept după ce a ajuns în dizgraţia oligarhului Vladimir Plahotniuc în perioada când acesta se afla la guvernare, a primit câştig de cauză la CEDO. Guvernul a fost obligat de instanţa europeană să-i achite businessmanului prejudiu moral de 3500 de euro.

„E o mică victorie asupra neregulilor din justiția moldovenească, dar sunt încă mulți care trebuie să răspundă pentru abuzurile lor. Până la această hotărâre a CEDO a fost o cale lungă de suferințe, dar și efort susținut de scrisori, demersuri din partea diplomaților europeni la Chișinău, sprijinul cărora l-am simțit mereu”, a scris Eşanu pe pagina sa de Facebook.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Valentin Eşanu a spus că consideră mică suma de 3500 pentru doi ani de închisoare, fiind nevinovat, dar este satisfăcut că a primit câştig de cauză. „Până la urmă, nu contează banii. Este important că am câştigat, că mi s-a dăcut dreptate după ce mi s-a încălcat dreptul la o justiție corectă. Este regretabil că a fost condamnată din nou Republica Moldova pentru abuzurile din justiție, din cauza cărora eu personal am stat încarcerat 2 ani de zile pe nedrept, abuzuri de pe urma cărora au avut de suferit și suferă în continuare oameni cinstiți”, a declarat omul de afaceri.

Valentin Eşanu a fost încarcerat în 2017, fiind învinuit în trei dosare, după ce a vorbit despre monopolul la exportul metalelor feroase si neferoase din Republica Moldova. Businesmanul a deconspirat mai multe scheme şi a organizat proteste, cerând lichidarea monopolului la exportul metalelor, deţinut de Plahotniuc.

Eşanu a fost eliberat în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

Anticoruptie.md
01/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii