Omul de afaceri Valentin Eşanu, persecutat de guvernarea oligarhului Plahotniuc, a primit câştig de cauză la CEDO

Anticoruptie.md
01/02/2023
Valentin Eşanu

Omul de afaceri Valentin Eşanu, persecutat de organele de drept după ce a ajuns în dizgraţia oligarhului Vladimir Plahotniuc în perioada când acesta se afla la guvernare, a primit câştig de cauză la CEDO. Guvernul a fost obligat de instanţa europeană să-i achite businessmanului prejudiu moral de 3500 de euro.

„E o mică victorie asupra neregulilor din justiția moldovenească, dar sunt încă mulți care trebuie să răspundă pentru abuzurile lor. Până la această hotărâre a CEDO a fost o cale lungă de suferințe, dar și efort susținut de scrisori, demersuri din partea diplomaților europeni la Chișinău, sprijinul cărora l-am simțit mereu”, a scris Eşanu pe pagina sa de Facebook.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Valentin Eşanu a spus că consideră mică suma de 3500 pentru doi ani de închisoare, fiind nevinovat, dar este satisfăcut că a primit câştig de cauză. „Până la urmă, nu contează banii. Este important că am câştigat, că mi s-a dăcut dreptate după ce mi s-a încălcat dreptul la o justiție corectă. Este regretabil că a fost condamnată din nou Republica Moldova pentru abuzurile din justiție, din cauza cărora eu personal am stat încarcerat 2 ani de zile pe nedrept, abuzuri de pe urma cărora au avut de suferit și suferă în continuare oameni cinstiți”, a declarat omul de afaceri.

Valentin Eşanu a fost încarcerat în 2017, fiind învinuit în trei dosare, după ce a vorbit despre monopolul la exportul metalelor feroase si neferoase din Republica Moldova. Businesmanul a deconspirat mai multe scheme şi a organizat proteste, cerând lichidarea monopolului la exportul metalelor, deţinut de Plahotniuc.

Eşanu a fost eliberat în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

Anticoruptie.md
01/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii