Parlamentul a votat ridicarea imunității lui Ilan Șor pe un capăt de acuzare

Irina Odobescu
23/12/2021
Foto: Ilan Sor via Facebook

Parlamentul a decis, joi, cu votul a 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și a 28 deputați din Blocul Elelectoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor pe unul din cele 9 capete de acuzare.

Precizăm că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut, la 16 decembrie, ridicarea imunității parlamentare a condamnatului în primă instanță și deputatului Ilan Șor în dosarul furtul miliardului şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

Lui Ilan Șor i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și în legislativul precedent. Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău.

Acesta este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară. Cu toate acestea, Partidul Șor a intrat în Parlament în urma alegerilor din 11 iulie. De când a plecat, Ilan Șor nu s-a mai întors în țară și nici nu a mai participat la vreuna din ședințele Legislativului. Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare.

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat, în cadrul unei emisiuni, că Ilan Şor s-ar afla în Israel, iar autorităţile de la Chişinău au îmaintat un demers în privinşa extrădării acestuia, dar nu au primit deocamdată un răspuns.

Preşedinta Comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi, Olesea Stamate, a declarat anterior că există şanse reale ca Ilan Şor să fie adus în ţară şi pus pe banca acuzaţilor, deoarece Israelul este una din puţinele ţări care îşi extrădează cetăţenii.

Irina Odobescu
23/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii