Partea vătămată în dosarul fostului primar democrat al raionului Nisporeni, indignată de decizia magistraţilor: „Aşa decizii nu se luau nici pe timpul lui Plahotniuc”

Julieta Saviţchi
12/12/2022
Victor Rusu Facebook.com

Victor Rusu, partea vătămată în dosarul penal în care fostul primar al raionului Nisporeni, Ion Gangan, are statut de învinuit, se declara indignat de decizia luată săptămâna trecută de Curtea de Apel Chişinău privind încetarea procesului penal şi eliberarea fostului edil din sala de judecată. Pe de altă parte, Ion Gangan se declară vicrima unei escrocherii şi denunţ fals.

Victor Rusu ne-a telefonat din Germania, unde este stabilit cu traiul de mai mulţi ani, pentru a face declaraţii despre cazul în care a fost prejudiciat. „Am fost înşelat, am pierdut 70.000 de euro şi am luptat 9 ani prin judecăţi ca să mi se facă dreptate. Am irosit timp şi resurse ca să vin din Germania la şedinţele de judecată. Am crezut în reformarea justiţiei şi nu m-am aşteptat la aşa o decizie. Am fost prieten cu Gangan, l-am ajutat de mai multe ori, inclusiv ca să ajungă primar. Fiind din tabăra PDM, a fost totuşi posibilă intentarea unui dosar penal pe numele său. Cei din tabăra democraţilor au înţeles ce fel de om este el. Iar acum, poftim. Aşa decizii nu se luau nici pe timpul lui Plahotniuc. Nu înţeleg de ce s-au condus magistraţii când au luat această decizie. Sunt profund dezamăgit. Parcă mi-au dat foc”, a declarat Victor Rusu pentru portalul Anticorupţie.md.

Victor Rusu a precizat că Ion Gangan refuză să-i restituie prejudiciul, iar după ce a fost eliberat din detenţie, l-a ameninţat cu răfuiala fizică.

Andrei Beruciaşvili, avocatul lui Victor Rusu, a precizat pentru portalul Anticorupţie.md că instanţa a motivat încetarea procesului penal prin circumstanţe care nu permit atragerea la răspundere penală. „Aşteptăm hotărârea motivată, nu cunoaştem care sunt aceste circumstanţe, putem doar să presupunem. Pot fi erori de procedură admise de partea acuzării. Noi vom contesta decizia Curţii de Apel în instanţa ierarhic superioară”, a precizat apărătorul.

Solicitat de echipa portalului Anticorupţie.md, Ion Gangan a declarat că el, ca şi Rusu, este victima unei escrocherii şi că împotriva sa a fost depus denunţ fals.

„Nu pot să spun prea multe, pentru că mă aşteaptă Curtea Supremă de Justiţie. Dar Rusu ştie prea bine cine a luat banii, are şi recipisă, lasă să-i ceară de la cine i-a dat. Şi pe mine m-a amăgit persoana respectivă, i-am dat bani mulţi. Iar Rusu va trebui să răspundă pentru denunţ fals. Voi nu ştiţi ce fel de om este el. Eu am lucrat mulţi ani pentru stat, pentru ţară, am muncit cinstit, mi-am apărat Patria în Războiul de pe Nistru, am pieptul plin de medalii, iar ei m-au băgat în puşcărie. Am avut noroc că şedinţa de judecată a avut loc după publicarea în Monitorul Oficial a Legii care prevede ca prejudiciile să fie încasate din contul magistraţilor care au luat decizia. Aşa au început să lucreze cu capul”, a declarat Cangan.

Fostul primar al oraşului Nisporeni din partea Partidului Democrat, Ion Gangan, condamnat cu 6 luni în urmă la 10 ani cu executare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, a fost absolvit de pedeapsă de Curtea de Apel Chişinău. Fostul democrat a fost eliberat din sala de judecată şi lăsat să plece acasă, după ce a stat 6 luni în penitenciar.

Amintim că, la 18 mai, Judecătoria Ungheni l-a declarat vinovat pe Ion Gangan că, în 2013, în complicitate cu un cumătru de al său care îi era şi coleg de partid, l-a deposedat de 70 de mii de euro pe un bărbat care revenise de peste hotare de la muncă.

Gangan a spus că cumătrul său are cinci terenuri pentru construcţii într-un cartier rezidenţial şi l-a convins să investească în ele. Victima i-a dat lui Gangan banii în rate mai mici, însă acesta nu s-a grăbit să-i perfecteze actele pentru imobile. Ulterior, organul de urmărire penală a constatat că cumătrul lui Gangan nu dispunea în realitate de aceste terenuri.

Instanţa l-a obligat pe Gangan să-i restituie victimei 42500 de euro, restul sumei fiind restituite benevol până la pronunţarea sentinţei.

Dosarul penal a fost pornit în iunie 2016, iar în mai 2018 a ajuns în gestiunea magistraţilor.

Ion Gangan s-a remarcat pe parcursul anilor pentru implicarea în diferite scandaluri, inclusiv de corupţie. În anul 2010, Ziarul Timpul scria că acesta a fost implicat într-o bătaie cu Ion Robu, pe atunci preşedinte al Organizaţiei teritoriale Nisporeni a PLDM. Portalul Moldova Curată a scris că, în ianuarie 2014, mai mulți oameni de afaceri din raionul Nisporeni au organizat o conferință de presă în care au acuzat Consiliul Raional și pe Ion Gangan că ar stabili taxe pe criterii politice pentru agenții economici. Ei menționau că celor care nu-i suţineau în campaniile electorale le erau impuse impozite exagerate.

Tot în 2014, reprezentanții Mișcării Antimafie l-au acuzat pe primarul Gangan că, împreună cu adepții săi, ar fi aruncat cu pietre în susținătorii Mișcării, care scandau „Jos Mafia” la un concert organizat de PDM.

În timpul alegerilor pentru funcția de președinte al României, din noiembrie 2014, numele primarului Gangan a figurat în scandalul ceasurilor oferite celor care votau pentru candidatul PSD, Victor Ponta, susținut în Republica Moldova de PDM.

În 2015, portalul Moldova Curată a făcut o analiză a averii lui Gangan, constatând că depăşelte cu mulz veniturile oficiale declarate.

Anterior, Gangan a fost supus controlului de către Autoritatea Naţională de integritate după ce a fost reclamat că pe lângă faptul că este consilier al oraşului Nisporeni, precum şi a raionului Nisporeni, deţine funcţia de asministrator al SA Apă Canal Nisporeni, întreprindere aflată în gestiunea administraţiei publice locale.

La 19 iunie 2020, inspectorul de integritate Adrian Fetescu a dispus încetarea procedurii de verificare pe motiv că nu există incompatibilitate în funcţii.

 

Julieta Saviţchi
12/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii