PCCOCS trimite în judecată cinci persoane în dosarul țepei imobiliare „Glorinal”

Mădălin Necșuțu
28/07/2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, miercuri, că a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai companiei de construcții Glorinal, cea care a lăsat 56 persoane fără imobilele pe care le achiziționaseră în Chișinău.

PCCOCS scrie că evenimentele care au stat la baza acestui dosar s-au derulat în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.

Escrocherie imobiliară

Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral.

Mai exact, compania a primit finanțare din două surse - investitori și bancă. Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.

„Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate. Un alt capăt de acuzare constă în însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile. Ca urmare a tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

Oamenii, lăsați cu ochii în soare

Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, pentru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei.

Dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI.

Procurorii continuă urmărirea penală în cazul a cel puțin 15 părți vătămate, care nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane, anunță PCCOCS.

Potrivit legii, cea mai gravă faptă imputată acestora – escrocheria – se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Suspiciuni asupra lui Voronin

Portalul Anticorupție.md a scris la începutul anului trecut că fondatorul companiei de construcţii Glorinal, Vasile Chirică, a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă.

În decembrie 2019, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ale companiei de construcții care se află în proces de insolvabilitate, atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.

Compania Glorinal a ajuns una de succes în perioada guvernării comuniste și se vehicula că ar fi condusă din umbră de familia Voronin. Anume în perioada când la cârma ţării se afla Vladimir Voronin, Glorinal SRL a câștigat mai multe licitaţii prestigioase cu statul, printre care restaurarea mănăstirilor Căpriana şi Curchi, şi a Complexului memorial „Eternitate”.

În 2008, fondatorul și directorul companiei, Vasile Chirică, a fost decorat de către Voronin cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie în stat.

 

Mădălin Necșuțu
28/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii