Pe urmele unei investigaţii CIJM. De ce a fost amânată o nouă şedinţă de judecată în dosarul ex-procurorului Ruslan Popov

Anticoruptie.md
20/02/2023
CIJM

Judecătoria Chişinău a amânat luni şedinţa de judecată în dosarul ex-procurorului general adjunct, Ruslan Popov, învinuit alături de soţia sa, procurora Iulia Popov, de îmbogăţire ilicită. Dosarul respectiv a fost pornit în urma unei serii de anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) despre averea şi conexiunile fostului procuror.

Şedinţa a fost amânată la solicitarea avocatului inculpatului Calinici, un om de afaceri învinuit de implicare în presupusele scheme ale lui Ruslan Popov. Apărătorul a anunţat instanţa că clientul său a suportat o intervenţie chirurgicală şi are nevoie de două luni pentru reabilitare.

Preşedinta completului de judecată, Vasilisa Muntean, a anunţat că va expedia o interpelare la spitalul în care este internat inculpatul pentru a verifica de cât timp are nevoie acesta pentru întremare.

Următoarea şedinţă a fost programată pentru data de 13 martie.

Şedinţa care urma să aibă loc luni este singura şedinţă de judecată în dosarul Popov, programată pentru luna februarie.

Prima şedinţă în dosarul Popov a avut loc pe data de 15 iulie 2022. De atunci au fost programate 16 şedinţe, dintre care 9 au fost amânate.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi al unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.


 

Anticoruptie.md
20/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii