Pe urmele unei investigaţii jurnalistice: Ex-avocata Ala Popa, învinuită în dosarul de îmbogăţire ilicită a procurorului Igor Popa

Julieta Saviţchi
10/02/2022
Colaj CIJM

Ex-avocata Ala Popa i-ar fi fost complice fostului procuror general adjunct, Igor Popa, în dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a emis o ordonanţă de punere sub învinuire a Alei Popa.

Informaţia a fost confirmată pentru portalul Anticorupţie.md de surse din cadrul Procuraturii. Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, nu a putut să ne confirme informaţia, motivând că procurorul pe caz refuză să ofere detalii din dosar.

Procuratura Anticorupţie a intentat, toamna trecută, un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită pe numele lui Igor Popa, după ce s-au autosesizat la anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. La scurt timp, procurorii i-au mai intentat lui Igor Popa un dosar pentru fals în declaraţiile de avere, care a ajuns pe masa magistraţilor.În iulie 2020, pe portalul Anticorupţie.md a fost publicată ancheta „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, despre cum a recurs un Igor Popa la un divorț fictiv pentru a nu declara proprietățile pe care nu le-ar fi putut acoperi cu salariul său de procuror.

Ancheta s-a transformat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, autoarea anchetei și un activist civic, într-o luptă de câțiva ani cu instituțiile de stat și cu soția acuzatorului pentru a ne apăra drepturile. Ala Popa ne-a hărțuit la propriu chiar de la primele documentări pe care le-am făcut. A scris plângeri la mai multe instituții de stat, la Consiliul de Presă, la Poliție și Procuratură, ne-a acționat în judecată. Unele instituții au dat curs plângerilor soției procurorului la etapa când abia documentam cazul. Altele au pornit procese penale și chiar dosare penale.

Detalii despre cum fosta soție a procurorului Popa a hărțuit echipa de jurnaliști din momentul în care a a flat că i-au documentat la Cadastru proprietățile citiți în articolul „STUDIU DE CAZ Cum a încercat soția unui procuror să reducă la tăcere jurnaliștii” . După publicarea articolului, Ala Popa a trimis o cerere prealabilă de acționare în judecată pe adresa Centrului de Investigații Jurnalistice.  

Amintim că Judecătoria Chişinău a anulat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale emisă de Procuratura municipiului Chişinău în privinţa autorilor şi a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) care au realizat şi publicat ancheta  „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”.

Decizia a fost luată de magistratul Victor Răţoi de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău, care se află nu departe de sediul Procuraturii unde Igor Popa a fost şef până la reţinerea sa de către procurorii anticorupţie. Nimeni din cadrul CIJM nu a fost invitat la şedinţa de judecată, iar despre decizia luată de instanţă am aflat întâmplător de la un procuror.

Plângerea admisă de Victor Răţoi a fost depusă de fosta avocată Ala Popa, consoarta procurorului Igor Popa, care a contestat decizia procurorilor de a nu porni dosar penal pe jurnalişti.

Mai multe instituţii de media, jurnalişti, organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai instituţiilor statului s-au solidarizat cu jurnaliştii de la CIJM şi au criticat decizia lui Răţoi ca pe un precedent periculos.

 

Julieta Saviţchi
10/02/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii