Percheziţie declarată ilegală la un an după ce a fost efectuată

Anticoruptie.md
01/03/2023
csj.md

După ce procurorii au scos-o de sub urmărire penală pe vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Tamara Chişca-Doneva, bănuită de îmbogăţire ilicită, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia din martie 2022 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a dat acordul pentru percheziții la magistrată.

Instanţa a anulat și hotărârea din 15 aprilie a anului trecut a CSM, prin care Tamara Chișcă-Doneva a fost suspendată din funcție. 

„Se anulează hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.48/4 din 29.03.2022 ”Cu privire la sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea perchezițiilor în privința judecătorului Tamara Chișca-Doneva, de la Curtea Supremă de Justiție” și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.81/6 din 15.04.2022 ” Cu privire la suspendarea din funcție a unui judecător”, a decis Curtea de Apel Chişinău.

CSM a suspendat-o din funcție, în luna aprilie 2022, pe vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva până la adoptarea unei decizii definitive în privința suscipiunii de îmbogățire ilicită.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat la finele lunii martie 2022 undă verde pentru a fi efetuate percheziţii la domiciliul şi în biroul vicepreşedintei Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva. Decizia a fost luată cu uşile închise, iar imediat ce au obţinut acordul, procurorii şi mascaţii s-au dus la Curtea Supremă de Justiţie ca să facă percheziţii în biroul magistratei.

În luna martie a anului trecut, reporterii CIJM au scris o investigație jurnalistică despre faptul că judecătoarea nu și-ar fi declarat toate proprietățile în declarația sa de avere.

Vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva, deţine în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş din raionul Criuleni, o livadă mică şi o casă de vacanţă pe malul iazului.

Gospodăria nu se găseşte în declaraţia de avere a magistratei, la fel, nici în cea a soţului, vameşul Vasile Chişca. Aceasta a servit drept motiv pentru ca procurorii anticorupţie să îi intenteze magistratei un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Rezina, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani al Capitalei, cu două niveluri şi mansardă, estimată la 7-8 milioane de lei. Imobilul cu suprafaţa de 145,4 metri pătraţi este declarat de magistrată la preţul de 1.169.326 de lei. În 2006, familia a primit moştenire o altă casă, cu suprafaţa de de 50,5 metri pătraţi.

Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrată în 1987 la Judecătoria Hâncești. În 1995, a fost promovată la Judecătoria Râșcani din Chișinău. Peste doar un an a fost avansată la Curtea de Apel Chișinău, iar în 2003 a ajuns la CSJ.

Potrivit Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Chișca-Doneva au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO.

Printre cele mai importante este încheierea emisă în iulie 2005, în dosarul SA Gemenii. Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 1,5 milioane de euro în dosarul respectiv.

În 2021, s-a vehiculat că Tamara Chişca-Doneva ar fi asistat la botezul fiului Nataliei Morari şi al lui Veaceslav Platon. Informaţia a fost respinsă de magistrată, într-o discuţie la telefon cu jurnaliştii de la Portalul Anticoruptie.md.

Tamara Chişcă-Doneva este magistrata care l-a scăpat pe fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru infracţiuni de corupţie, de confiscarea averii.


 

Anticoruptie.md
01/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii