Percheziţie declarată ilegală la un an după ce a fost efectuată

Anticoruptie.md
01/03/2023
csj.md

După ce procurorii au scos-o de sub urmărire penală pe vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Tamara Chişca-Doneva, bănuită de îmbogăţire ilicită, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia din martie 2022 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a dat acordul pentru percheziții la magistrată.

Instanţa a anulat și hotărârea din 15 aprilie a anului trecut a CSM, prin care Tamara Chișcă-Doneva a fost suspendată din funcție. 

„Se anulează hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.48/4 din 29.03.2022 ”Cu privire la sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea perchezițiilor în privința judecătorului Tamara Chișca-Doneva, de la Curtea Supremă de Justiție” și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.81/6 din 15.04.2022 ” Cu privire la suspendarea din funcție a unui judecător”, a decis Curtea de Apel Chişinău.

CSM a suspendat-o din funcție, în luna aprilie 2022, pe vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva până la adoptarea unei decizii definitive în privința suscipiunii de îmbogățire ilicită.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat la finele lunii martie 2022 undă verde pentru a fi efetuate percheziţii la domiciliul şi în biroul vicepreşedintei Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva. Decizia a fost luată cu uşile închise, iar imediat ce au obţinut acordul, procurorii şi mascaţii s-au dus la Curtea Supremă de Justiţie ca să facă percheziţii în biroul magistratei.

În luna martie a anului trecut, reporterii CIJM au scris o investigație jurnalistică despre faptul că judecătoarea nu și-ar fi declarat toate proprietățile în declarația sa de avere.

Vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva, deţine în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş din raionul Criuleni, o livadă mică şi o casă de vacanţă pe malul iazului.

Gospodăria nu se găseşte în declaraţia de avere a magistratei, la fel, nici în cea a soţului, vameşul Vasile Chişca. Aceasta a servit drept motiv pentru ca procurorii anticorupţie să îi intenteze magistratei un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Rezina, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani al Capitalei, cu două niveluri şi mansardă, estimată la 7-8 milioane de lei. Imobilul cu suprafaţa de 145,4 metri pătraţi este declarat de magistrată la preţul de 1.169.326 de lei. În 2006, familia a primit moştenire o altă casă, cu suprafaţa de de 50,5 metri pătraţi.

Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrată în 1987 la Judecătoria Hâncești. În 1995, a fost promovată la Judecătoria Râșcani din Chișinău. Peste doar un an a fost avansată la Curtea de Apel Chișinău, iar în 2003 a ajuns la CSJ.

Potrivit Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Chișca-Doneva au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO.

Printre cele mai importante este încheierea emisă în iulie 2005, în dosarul SA Gemenii. Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 1,5 milioane de euro în dosarul respectiv.

În 2021, s-a vehiculat că Tamara Chişca-Doneva ar fi asistat la botezul fiului Nataliei Morari şi al lui Veaceslav Platon. Informaţia a fost respinsă de magistrată, într-o discuţie la telefon cu jurnaliştii de la Portalul Anticoruptie.md.

Tamara Chişcă-Doneva este magistrata care l-a scăpat pe fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru infracţiuni de corupţie, de confiscarea averii.


 

Anticoruptie.md
01/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii