Percheziţie suspectă la domiciliul unui activist civic. A fost ridicat şi telefonul personal al mamei sale

Julieta Saviţchi
01/06/2021
Activistul civic Alexei Dimitrov

Un grup din şapte poliţişti a descins luni la domiciliul activistului civic Alexei Dimitrov. Acesta este învinuit de colectarea datelor despre viaţa privată la doi ani după ce a avut loc presupsa infracţiune. După ce au întors locuinţa pe dos, oamenii legii au ridicat un calculator, un aparat de fotografiat, telefonul personal al activistului şi al mamei sale, precum şi câteva carduri de memorie.

Apartamentul familiei Dimitrov după plecarea poliţiştilor

Alexei Dimitrov susţine că poliţiştii au avut un comportament abuziv. „Au sunat la uşa apartamentului la ora 06.40 şi mi-au spus că au mandat de percheziţie semnat de judecătorul de instrucţie. Am spus că nu le deschid până nu am un avocat. La acea oră, nimeni din apărători nu-mi răspundea. M-au ameninţat că vor distruge uşa. Totuşi, au adus ei în cele din urmă un avocat asigurat de stat. Percheziţia a durat în jur de patru ore. Au cotrobăit peste tot, inclusiv în lenjeria mamei. Au rupt un carniz, au doborât draperiile, voiau să distrugă un perete la baie, ziceau că am acolo ascuns un safeu. Mama este profesoară şi nu a putut să se ducă la careul de sfârşit de an şcolar. Unul dintre poliţiştii care efectau percheziţia mi-a spus că aşa îmi trebuie dacă filmez procurori şi poliţişti şi le plasez pozele pe blog”, ne-a spus activistul.

Întrebat despre ce dosar este vorba, Alexei Dimitrov a precizat că dosarul i-a fost intentat la finele anului 2019 pentru colectarea informaţiilor despre viaţa privată în baza unei plângeri depuse de fosta sa iubită.

„Femeia cu care am avut o relaţie m-a reclamat că, în vara anului 2019, i-am luat din telefonul personal câteva numere de telefon care reprezintă informaţie personală. Recunosc că, din gelozie, am încercat să îi verific telefonul, dar nu am putut să îl accesez pentru că era parolat. A fost efectuată şi o expertiză a telefonului pretinsei victime şi experţii nu au confirmat acuzaţiile. Eu cred că au folosit acest dosar în alt scop, pentru a se răzbuna şi a mă intimida. În calculator erau plângeri, decizii de judecată, mai multă informaţie cu caracter personal”, a declarat bărbatul.

Solicitat la telefon de către reporterii portalului Anticoruptie.md, Alexandru Tâltu, conducătorul grupului de anchetă în dosarul intentat pe numele lui Dimitrov, a refuzat să facă declaraţii.

Procurorul pe caz, Dumitru Plămădeală, ne-a comunicat că percheziţia a fost efectuată cu respectarea strictă a legii: „Eu nu ştiu ce aţi scris voi. Percheziţia s-a făcut în cadrul unui dosar penal, este mandatul judecătorului, a fost asigurată prezenţa avocatului”.

Sergiu Zaharia, avocatul care a asistat în timpul percheziţiei, a declarat că va contesta în instanţă actul de percheziţie.

„După mine, ridică semne de întrebare această percheziţie, chiar dacă nu cunosc dosarul în care este învinuit Dimitrov. La prima vedere, este totul legal, dar, indirect, s-a simţit o intimidare a învinuitului. A fost un abuz verbal din partea poliţiei. Dimitrov a refuzat să colaboreze cu poliţiştii care i-au cerut să predea toate dispozitivele electronice. Au fost şi unele acţiuni de neglijenţă din partea oamenilor legii, a fost doborâtă o draperie. Nu cred că se justifică faptul că a fost ridicat şi telefonul mamei. Poliţiştii explică că nu le-au fost prezentate dovezi în acest sens. Femeia are dreptul să îşi ceară telefonul printr-o cerere”, ne-a spus apărătorul.

Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia vieţii private, consideră percheziţia efectuată la domiciliul lui Dimitrov abuzivă din mai multe motive.

„Cunosc acest dosar şi pare a fi supt din deget. Ridică mari semne de întrebare justificarea percheziţiei la aproape doi ani de la pretinsa infracţiune. În această perioadă, puteau să se schimbe multe, aparatul de telefon, calculatorul. Este un abuz şi faptul că a fost ridicat telefonul unei persoane care nu are statut în dosar. Un alt aspect reprezintă ridicarea dispozitivelor electronice. În acest caz, urma să se facă scanarea informaţiei pe un dispozitiv special, dar să nu fie privat proprietarul de dreptul de a se folosi de obiectele sale. Mai mult, nu există siguranţa ca în dispozitivele ridicate să nu fie introduse informaţii care să-l incrimineze pe învinuit. La fel, la poliţie a ajuns şi informaţie din viaţa privată, date cu caracter personal ale lui Dimitrov, care nu au nicio tangenţă cu dosarul penal, dar există riscul că ar putea fi folosite în alt scop”, a declarat juristul.

Sergiu Bozianu a mai spus că a efectuat o cercetare ştiinţifică a articolului 177 din Codul Penal, care i se incriminează şi lui Alexei Dimitrov, şi a tras concluzia că norma legislativă trebuie anulată.

„Legislaţia nu prevede noţiunea şi limitele vieţii private, iar în acest caz nu poate să fie cineva tras la răspundere penală pentru colectarea şi difuzarea informaţiilor despre viaţa privată. Din informaţiile pe care le deţin, articolul 177 practic este nefuncţional, există doar două dosare care au ajuns în instanţă. Nu ştiu câte dosare se află în faza de urmărire penală, deoarece atât Procuratura, cât şi Poliţia, nu mi-au răspuns la această solicitare”, a precizat Bozianu.

Amintim că Alexei Dimitrov s-a remarcat prin faptul că a filmat şi a plasat pe reţelele de socializare înregistrări video cu pretinse încălcări comise de către oamenii legii. Într-un caz, Dimitrov a fost lovit de un procuror care a fost filmat cum circula cu maşina pe trotuar. Într-un alt caz, Dimitrov a surprins-o pe avocata Ala Popa, fosta soţie a procurorului general-adjunct Igor Popa în timp ce îl loveşte cu o mapă în cap. Activistul a depus plângeri în ambele cazuri, însă în cele din urmă a ajuns ca el să fie cel sancţionat.

Julieta Saviţchi
01/06/2021Become a Patron!

Comentarii