Percheziții CNA: Înalți funcționari ai AIPA vizați în procesul de acordare a subvențiilor în agricultură

Irina Odobescu
28/05/2021
cna.md

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție desfășoară, vineri, acțiuni de urmărire penală care vizează o schemă de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt ai Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol. 

Vineri dimineața au avut loc percheziții la sediile AIPA și FNFM, la domiciliile unor șefi de subdiviziuni ai instituțiilor, dar și la un șir de companii cu sediile în mai multe localități din centrul, sudul și nordul țării.

Sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii în urma înțelegerilor, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrerpinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii-Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei. Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză între care: suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă  dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești.

Faptele ilicite, de care sunt suspectați funcționarii AIPA și complicii lor, se referă la fraudarea procesului de acordare a subvențiilor în agricultură, prin favorizarea unor companii, cu care s-ar afla în conflict de interese, precum  și pretinderea unor otkaturi de 10 la sută din fondurile acordate altor agenți economici.

Potrivit probelor acumulate subvențiile, acordate în mod netransparent și cu abateri grave de la legislația în vigoare, proveneau din  fondurile de asistență financiară a partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar și din bugetul de stat. Perioada examinată de procurori și anchetatorii CNA este 2019-2021, iar fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenții, în acest interval, depășește 100 de milioane de lei – bani veniți doar din asistența externă.

Toate acțiunile sunt autorizate de instanța de judecată.

Irina Odobescu
28/05/2021Become a Patron!

Comentarii