Peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la „cărăușii” mobilizați de Șor la Moscova

Tatiana Gherța
23/04/2024
captura video

În noaptea de luni spre marți, 22-23 aprilie, mai mulți cetățeni moldoveni au încercat să introducă în mijloace financiare în proporții deosebit de mari, care depășeau limită juridică. În total, forțele de ordine au comunicat că au ridicat de la aceste persoane, care s-au dovedit să fie cărăuși, suma de peste 20,4 milioane de lei în dolari, euro și ruble rusești. Operațiunea de contrabandă a fost destructurată după ce fugarul Ilan Șor i-a reunit la Moscova pe liderii partidelor pe cale îi patronează pentru a crea blocul politic de opoziție „Victoria”.  

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), angajați ai Inspectoratului General al Poliției, precum și Serviciul Vamal s-au autosesizat la o informație legată de faptul că un grup de persoane urmau să introducă în țară mijloace financiare în proporții deosebite de mari. În acest context, a început urmărirea penală pe fapta contrabandei în interesul unui grup criminal organizat.

În urma celor peste 150 de percheziții - 135 la Aeroportul Internațional Chișinău și 25 pe întreg teritoriul Moldovei -, forțele de ordine au ridicat 62.000 de ruble, 3.070 de euro și peste 1 milion de dolari. Suma totală convertită în monedă națională se ridică la peste 20 de milioane de lei. La fel au mai fost ridicate și 128 de telefoane mobile. 

„Pe moment, rețineri nu avem, dar urmează să decidem. Banii au fost aduși în numerar, prin diferite persoane. În cadrul investigației, s-a demonstrat că urmau să aducă suma întreagă. Persoana avea în portmoneu suma permisă de 9.500 de dolari, iar aparte era și remunerarea - 150-250 de dolari. Erau delimitați banii în portmoneu. Asta demonstrează că erau cărăuși”, a menționat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. 

Șeful IGP a precizat că dacă anterior grupul criminal organizat miza pe tineri, acum în jocul infracțiunii au fost introduși vârstnicii. Acesta a evitat să spună din ce regiune a țării sunt persoanele folosite în calitate de cărăuși, dar a dat de înțeles că majoritatea sunt originari din regiunea găgăuză.

„Toți cetățenii care au avut rolul de cărăuși utilizați în interesul grupului criminal organizat sunt cetățeni din categoria de vârstă mai înaintată. Sunt vârstnici care au avut rolul să sensibilizeze. Toate persoanele sunt cetățeni ai Republicii Moldova din regiunea cu interes mai specific în ultima perioadă”, a subliniat Cernăuțeanu.

Pe lângă bani, în locuințele percheziționate, ofițerii au identificat diferite obiecte printre care tricouri, chipiuri, căni și carnete pe care era inscripționat simbolul noului bloc politic cu denumirea „Victorie” creat la Moscova de deputatul fugar Ilan Șor.

Cernăuțanu a precizat că o parte din persoanele care au avut rolul de cărăuși au conlucrat cu poliția și a amintit că aceștia ar putea scăpa de statutul de bănuit sau învinuit în dosar. În acest sens, șeful IGP a îndemnat și alte persoane implicate să se adreseze și să conlucreze cu organul de urmărire penală.

Oligarhul fugar Ilan Șor și-a lansat noul bloc politic „Victoria”, format din reprezentanți ai partidelor pe care le patronează din umbră în Moldova, în cadrul unui eveniment festiv, duminică, la Moscova. 

Șor se ascunde la Moscova după condamnarea sa în Moldova în aprilie 2023 la 15 ani de închisoare pentru furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Noul bloc reunește reprezentanți ai partidelor „Șansă”, „Șor”, „Renaștere”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”.

Tatiana Gherța
23/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii