Petru Maleru, directorul AIPA: „Suntem ponegriţi pentru că am refuzat să promovăm interesele fostului ministru Bumacov”

Julieta Saviţchi
19/11/2015
AIPA

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), Petru Maleru, dezminte acuzaţiile de corupţie lansate în presă de fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, dar şi de către mai mulţi fermieri. „Toate acuzaţiile sunt nişte minciuni inventate de către Bumacov şi gruparea sa, pentru că am refuzat să-i promovăm interesele personale”, a declarat Maleru joi, 19 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

Petru Maleru susţine că, de fapt, Bumacov este cel care a delapidat fondurile pentru subvenţionarea agriculturii. El a prezentat şi documente care ar demonstra aceasta.”Noi nu avem probleme cu fermierii. Am avut de suferit că am scris pe o dispoziţie de-a lui Bumacov, atunci când el era ministru, că nu sunt de acord. Toată tehnica pe care o cumpărau agricultorii era subvenţionată o singură dată, iar cea care  era procurată prin intermediul proiectului 2KR, era subvenţionată de trei ori. Sau să luăm creditul polonez, care a fost îngheţat mai mult timp. Bumacov a pregătit proiectul unei Hotărâri de Guvern, prin care se stipula ca toţi banii din acest credit să fie direcţionaţi pentru procurarea tehnicii de la 2KR. Din fericire, acest proiect nu a fost votat”, a spus directorul AIPA.

Maleru a a mai adăugat că dosarele penale intentate în legătură cu subvenţionarea agriculturii au avut drept temei rezultatul unor controale ale inspectorilor de la AIPA. „Este vorba în marea majoritate de subvenţionarea unor plantaţii de coacăză. Inspectorii noştri au descoperit neregulile. De fapt, se mai fac încercări de falsificare a dosarelor,  pentru a beneficia ilegal de subvenţii. Şi nu o dată Bumacov şi „trâmbiţarii” săi au încercat să facă acest lucru”, a subliniat şeful de la AIPA.

Petru Maleru a adus critici şi la adresa presei: „Un an în urmă, Bumacov a participat la aceeaşi emisiune („Politica” de la TV 7, n.r.) , cu aceeaşi grupare, şi m-au murdărit. Acum se repetă istoria. Pe mine nu m-au invitat să prezint poziţia noastră. Este o lipsă de profesionalism”, a conchis directorul AIPA.

Fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat marţi, 17 noiembrie, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7 că AIPAar fi implicatătă în scheme de corupţie , care împiedică investiţiile mari în agricultură, iar în anul 2014 agenţia a ieşit de sub controlul Ministerului Agriculturii şi s-a transformat „într-un stat în stat”. Preşedintele "UniAgroProtect", Alexandru Slusari, şi Aliona Mandati, producătoare de fructe din raionul Floreşti, au declarat în cadrul emisiunii că fermierii sunt impuşi să plătească funcţionarilor de la AIPA 20 la sută din mărimea subvenţiei, pentru a le fi acceptat dosarul.

 Procuratura Generală a iniţiat 34 de dosare penale pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări în acest domeniu.Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor despre implementarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate privind investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale, însă, erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul măririi valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Julieta Saviţchi
19/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii