Plahotniuc, interzis în SUA. Detalii despre motivele care au stat la baza deciziei

Anticoruptie.md
27/10/2022
Vlad Plahotniuc, în campania electorală din 2018

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a explicat decizia de a-l introduce în lista cu sancțiuni pe fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Conform comunicatului difuzat de Departamentul Trezoreriei al SUA, Plahotniuc a menținut controlul asupra organelor de drept ale țării pentru a-și anihila rivalii politici și de afaceri, dar și a exercitat presiuni asupra Guvernului în diferite etape.

Mai exact, autoritățile americane spun că Plahotniuc a direcționat organele de drept ale Republicii Moldova să conducă anchete asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică cu acesta și PDM în preajma alegerilor din 2018.

„Plahotniuc a folosit, de asemenea, funcționari ai guvernului ca intermediari pentru a corupe oamenii legii în scopul de a le păstra loialitatea și pentru a-și întări controlul asupra Republicii Moldova. În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor din Guvernul Republicii Moldova să voteze și să implementeze proiecte pentru a mări recompensele financiare acordate oamenilor legii cu scopul de a le cumpăra fidelitatea. Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit tribunalele Republicii Moldova pentru a manipula și invalida alegerile municipale din iunie 2018 din Chișinău. Într-o acțiune separată, Plahotniuc a închis secții de votare în regiunile unde partidul său nu se aștepta la rezultate favorabile”, se menționează în comunicat.

Totodată, Plahotniuc ar fi menținut controlul asupra instituțiilor mass-media cheie, fapt care i-a permis să-și sporească influența și abilitatea de a exercita presiune asupra guvernului pentru a-și viza oponenții și pentru a se proteja atât pe sine cât și pe aliații săi.

Plahotniuc a fost implicat direct în aranjamente de corupție cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova.

Departamentul de Stat a impus restricții de viză în privința lui Plahotniuc în ianuarie 2020, pentru implicare în acte de corupție în proporții semnificative. Plahotniuc și rudele sale apropriate sunt ineligibili pentru obținerea vizelor de călătorie în Statele Unite.

Anticoruptie.md
27/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii