Plasat în arest la domiciliu, Triboi riscă să fie suspendat din funcția de viceministru al Economiei

Anticoruptie.md
03/04/2017
captura realitatea.md

Procurorii Anticorupţie au cerut Guvernului luni, 3 aprilie, suspendarea din funcţie a viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, în contextul cercetării penale a demnitarului într-un dosar de abuz de putere. Tot astăzi, magistraţii au emis un mandat de arestare la domiciliu pe numele funcţionarului pe un termen de 30 de zile.

Potrivit procurorilor, măsura a fost solicitată în contextul în care Triboi a acuzat probleme de sănătate. Acesta nu a participat la ședința de judecată de luni. La rândul său, avocatul viceministrului, Pavel Țurcan, a declarat jurnaliștilor că oficialul pledează nevinovat, iar probele prezentate de procurori în instanță nu sunt suficiente pentru a fi aplicată o măsură preventivă. Apărătorul a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile care i-au fost aduse clientului său.

Procurorii au cerut astăzi mandate de arestare şi pe numele celor patru persoane, reţinute sâmbătă în acelaşi dosar pentru coparticipare la săvârşirea infracţiunii. Oamenii legii susțin că aceștia nu au dat declarații pe caz în cadrul audierilor. Este vorba despre unul dintre şoferii viceministrului Economiei, tot el şi angajatul agentului economic, care ar fi fost gestionat din umbră de deminitar, dar şi directorul companiei care a dat în locaţiune întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord imobilul cumpărat de la Moldtelecom. De asemenea, printre reținuți se regăsește consilierul viceministrului Economiei şi directorul FEE Nord. Cei patru sunt bănuiți de complicitate la comiterea abuzului de putere, fapt care a prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi este bănuit de procurori că abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor persoane terțe, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, al cărui fondator este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei. Ulterior, potrivit CNA, imobilul a fost transmis în locaţiune, pe o perioadă de zece ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord, iar ultima a fost constrânsă să repare imobilul, cheltuind pentru aceasta patru milioane de lei. Triboi a fost reținut vineri seară pe un termen de 72 de ore, fiind acuzat de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

El riscă amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau închisoare de la doi la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani. 

Anticoruptie.md
03/04/2017Follow us on Telegram

Comentarii