Poliţia vrea să fie interzise protestele Partidului Şor din centrul Capitalei. Primarul Ion Ceban se opune

Julieta Saviţchi
06/10/2022
CIJM

Inspectoratul de Poliţie din Chişinău s-a adresat în instanţa de judecată cu cererea de a obliga Primăria Capitalei să anuleze autorizaţia pentru desfăşurarea protestelor cu corturi din faţa Parlamentului. Solicitarea vine după ce la finele lunii trecute Primăria Chişinău nu a dat curs solicitării de a interzice acşiunea de protest non-stop.  

„În contextul acțiunilor desfășurate în centrul Capitalei, în ultimele trei săptămâni, Poliția a fost sesizată/s-a autosesizat având în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și înregistrate 40 de proceduri contravenționale, care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie.

Conducerea Poliţiei susţine că a trimis conducerii Primăriei Chişinău 6 sesizări cu informații cumulative despre încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora, dar administraţia publică locală nu a ţinut cont de ele.

La scurt timp după ce Poliţia a anunţat că se adresează în judecată, a reacţionat şi Primăria Chişinău. „La Primăria Chișinău au fost organizate mai multe ședințe unde au fost întrunite toate părțile implicate și responsabile, unde s-a adus la cunoștință despre obligațiunile organizatorului care trebuie să acționeze în cadrul legal. Este de competența poliției și a altor organe de drept să asigure ordinea publică și securitatea publică, iar în anumite circumstanțe, în caz de necesitate, să aplice sancțiuni. Serviciile municipale au asigurat și vor asigura conform competențelor salubrizarea spațiilor verzi și a celor publice. Deocamdată se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria Capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției”, se menţioneaţă într-o notă a Primăriei Chişinău.


 

Julieta Saviţchi
06/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii