Primărița satului Colonița, suspendată din funcție, după ce a fost condamnată penal. Cu o săptămână în urmă a primit carnet de membru al PD

Anticoruptie.md
28/04/2018
ZDG

Primărița satului Colonița din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan, a fost suspendată din funcție, vineri, 27 aprilie, după ce, acum o lună, a fost condamnată penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.  Ea se face vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare.  Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale - 8000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani.  

Edilul este la al doilea mandat de primar. În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015.  Acum o săptămână, Angela Zaporojan a devenit membră a Partidului Democrat.  

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015. Ea este de profesie  inginer-fizician.   

Angela Zaporojan a fost învinuită de procurori că, pe parcursul anului 2014, activând în funcţia de primar al satului Coloniţa, a evitat intenționat procedurile de achiziţii legale sub pretextul contribuirii la construcţia gardului Bisericii Naşterea Maicii Domnului din  Coloniţa. Primărița a divizat, contrar prevederilor  Regulamentului achiziţiilor publice de valoare mică, achiziţia materialelor de construcţii în trei contracte de achiziţii publice de valoare mică în sumă totală de 95.645 lei.

Unul dintre contracte  cu  nr. 15 din 20.02.2014, în sumă de 39.795 lei, semnat cu SRL „Metal-Exim”,  viza achiziţionarea unui gard din fier cu elemente forjate, al doilea contract cu nr. 34 din 28.07.2014, în sumă de 47.895,50 lei, semnat cu SC „Tincomerţ-Grup”, viza achiziţionarea materialelor de construcţii (cherestea, armură, ciment, pietriş, nisip şi prundiş), iar al treilea contract cu nr. 45 din 29.08.2014, în sumă de 8000 lei, semnat cu SRL „StadromGrup”, viza achiziţionarea plăcilor din piatră. 

În acest mod, Angela Zaporojan a efectuat cheltuieli contrar destinaţiei stabilite de către Consiliul local, în suma totală de 95.654,50 lei, pentru  construcţia gardului bisericii  „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa, cu toate că aceasta este persoană juridică cu patrimoniu distinct proprietate a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Gardul pentru care s-au investiti surse bănești urmează a fi demolat în conformitate cu prevederile Legii privind ocrotirea monumentelor, deoarece a fost construit în locul unei părţi componente a monumentului istoric luat sub ocrotirea statului,  Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. 

 

Anticoruptie.md
28/04/2018
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii