Probele video din dosarul „kuliok” vor fi verificate peste un an. Care e reacția procurorului de caz

Anticoruptie.md
29/03/2024
captura video

Înregistrările video din dosarul denumit generic „Kuliok”, în care este vizat fostul președinte Igor Dodon, urmează să fie supuse expertizei în luna martie 2025. Costul expertizei va fi de 90 mii de lei și va fi acoperit de Igor Dodon. Procurorul de caz susține că aceasta este o metodă prin care se încearcă tergiversarea dosarului, fapt infirmat de Dodon.  

Din răspunsul Centrului Național de Expertize Judiciare oferit pentru Curtea Supremă de Justiție (CSJ), expertiza este una complicată și complexă, iar asta ar înseamna că aceasta ar putea dura un an sau chiar dou. Imaginile vor fi verificate de doi experți, iar cheltuielile pentru expertiză, în sumă de 90 de mii de lei vor fi acperite de Igor Dodon. 

„Noi nu avem nicio intenție să tergiversăm acest dosar, pentru că noi vrem mai repede să fie puse toate punctele pe „i”. Suntem siguri că dosarul este politic. Faptul că se începe expertiza acestor imagini video abia peste un an ne face să credem că poate și guvernarea nu are probe suficiente și întind la nesfârșit acest dosar care din start a fost inițiat greșit și politic”, a precizat Igor Dodon.

De altă parte, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, susține că este vorba de o tergiversare evidentă. 

„Tergiversarea înseamnă că noi nu putem să mergem la finisarea cercetării judecătorești prin discursurile acuzării și instanța nu poate termina cercetarea judecătorească până nu va examina și cerceta răspunsul raportului de expertiză de la experți pe marginea acestei încheieri de judecată. (...) Instanța de judecată a dispus și instanța de judecată ar putea interveni cu un demers pentru a urgenta expertiza”, a menționat Iarmaliuc. 

Acuzatorul a mai precizat că nu a văzut necesitatea expertizei atât timp cât „probele video confirmă autenticitatea și confirmă că aceste fapte au avut loc, că Igor Dodon a acționat în sensul real al evenimentelor care sunt fixate în aceste înregistrări. Chiar și în ședința de astăzi s-a venit cu detalii referitor la locul, împrejurările și circumstanțele de interacțiune dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc cu Serghei Iaralov”, a menționat Iarmaliuc.

Procurorul a precizat că urmează să mai fie audiați încă opt, nouă martori ai acuzării, dar unii dintre aceștia sunt plecați peste hotare. La capitolul martorii apărării sunt peste 100 de persoane. 

Menționăm că, în luna mai 2020, Procuratura Generală anunța că a pornit urmărirea penală în cazul înregistrărilor video în care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, îi transmite președintelui Igor Dodon o pungă de culoare neagră în care se presupune că ar fi fost bani.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că procesul penal a fost pornit în baza denunțurilor oficiale depuse la finele săptămânii trecute de către liderul PPDA Andrei Năstase și deputatul Iurie Reniță. „Procesul penal a fost inițiat în baza art.274 Cod de Procedură Penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigații pentru a se decide dacă există în acțiunile protagoniștilor acestui video o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, se arată în comunicat.

Ulterior, dosarul demunit generic „Kuliok” a ajuns la CSJ în luna mai 2022. Mai multe ședințe au fost amânate, iar completele de judecători – schimbate, inclusiv din cauza cererilor de abținere. Potrivit anchetei, în dosarul „kuliok”, lui Igor Dodon i se incriminează că ar fi pretins și a acceptat bani de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova. Mai exact ar fi vorba de sume cuprinse de la 600 de mii până la un milion de dolari. Banii erau destinați pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților. Igor Dodon pledează nevinovat.

Anticoruptie.md
29/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii