Procuror anticorupție, reținut pentru 72 de ore

Anticoruptie.md
18/11/2019

Un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate, anunță Procuratura Generală. Procuratura Anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat percheziții sâmbătă, într-un dosar în care este vizat acuzatorul de stat.

Prechezițiile efectuate atât la domiciliile persoanei bănuite, cât și în automobilul acestuia, au avut loc în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de amestec în înfăptuirea justiției, și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Potrivit procurorilor, temei pentru inițierea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice, precum și informațiile prelimare prezentate de către SIS. Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. 

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție ar fi săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir. Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.

Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul.

În urma operațiunilor de descindere, procurorul a fost încătușat, fiind reținut pentru 72 de ore. La 29 septembrie 2019 Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis demersul procurorului general-interimar privind suspendarea din funcție a procurorului.

Potrivit legii, dacă va fi găsit vinovat de amestec în înfăptuirea justiției, procurorul riscă amendă în mărime de la 37.500 la 47.500 de lei sau închisoare de până la patru ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la trei ani. Dacă va fi găsit vinovat de  tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, procurorul riscă o amendă în mărime de la 32.500 la 57.500 de lei sau închisoare de până la cinci ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Anticoruptie.md
18/11/2019

Comentarii