Procurorii au descins totuși la domiciliul judecătoarei Olesea Țurcan, acuzată că l-a favorizat pe Platon

Ilie Gulca
12/04/2022
Olesea Țurcan

Procuratura Anticorupție informează că, pe 11 aprilie 2022, a efectuat două percheziții la domiciliul Olesei Țurcan, magistrată în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, acuzată că a pronunțat cu bună-știință o încheiere contrară legii. Aceasta este a doua încercare a procurorilor de a percheziționa imobilul judecătoarei după ce pe 31 martie femeia a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Procurorurii au precizat că urmărirea penală în cazul Olesei Țurcan a fost pornită după eliberarea acordului de către Consiliul Superior al Magistraturii. În urma perchezițiilor efectuate pe 11 aprilie, procurorii susțin că nu au depistat și ridicat obiecte / documente relevante pentru cazul examinat.

În aceeași zi, Olesea Țurcan a fost recunoscută în calitatea de bănuită în comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii.

În cadrul audierii, magistratul nu și-a recunoscut vinovăția, solicitând organului de urmărire penală termen pentru a-și pregăti poziția de apărare pe caz. Procurorii nu au aplicat în cazul judecătoarei nicio măsură procesuală de constrângere. Pe moment se întreprind mai mult acțiuni procesuale în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor care au importanță pentru cauza penală.

Pe 31 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul magistratei din Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Deși procurorii au obținut atunci dreptul să efectueze percheziții și la domiciliul judecătoarei, descinderile au fost imposibile din cauza că femeia a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

În februarie 2021, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig.

În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii MOLDASIG SA, cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”.

Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

Pe 11 aprilie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții și la domiciliul fostului preşedinte de la Curtea de Apel Chișinău, Vladislav Clima, acuzat de îmbogățire ilicită. Fostul magistrat nu a fost reţinut.

Ilie Gulca
12/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii