Procurorii au găsit probe. Oleg Melniciuc, învinuit în dosarul privind îmbogățirea ilicită

Anticoruptie.md
24/10/2017
CIJM

Judecătorul Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, are calitatea de învinuit în dosarul privind îmbogățirea ilicită, intentat în această vară de procurorii anticorupție. Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că procurorii au adunat suficiente probe pentru înaintarea învinuirii judecătorului, iar în acest moment continuă acumularea de dovezi. Morari speră ca urmărirea penală să poată fi finalizată în timp cât mai restrâns, iar dosarul să fie expediat în instanță.

Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut marți, 27 iunie. El este primul magistrat urmărit penal pentru îmbogățire ilicită. Magistratul ar deține mai multe bunuri înregistrate pe numele rudelor sale. Pentru anul 2016 Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300.000 de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani. Solicitat de Jurnal TV să comenteze această donație și alte venituri indicate în declarația sa, Melniciuc ar fi refuzat să discute cu reporterii.

Judecătorul locuiește cu familia sa într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial - 29.520 de euro - un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale, despre care a scris anterior Centrul de Investigaţii Jurnalistice într-o anchetă. 

Potrivit investigaţiei, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale şi mama, dar și câteva rude ale președintelui instanței.  

Recent,  Melniciuc a depus cerere de suspendare din funcţia de judecător, iar la scurt timp aceasta a fost acceptată de preşedintele Judecătoriei Chişinău, dar şi de Consiliul Superior al Magistraturii. În document nu este menţionat concret motivul plecării, dar se spune că solicitarea vine inclusiv pentru îngrijirea copilului său minor.

În hotărârea CSM se menţionează că, prin ordinul preşedintelui Judecătoriei Chişinău, Radu Ţurcanu, lui Melniciuc i-a fost acordat concediu plătit parţial începând cu 25 octombrie 2017 până pe 1 martie 2019.

Anticoruptie.md
24/10/2017Become a Patron!

Comentarii