Procurorii cer arest preventiv în cazul angajaților Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului prinși cu mită

Ilie Gulca
11/08/2021
Foto: ipn.md

Vicedirectorul și alți cinci responsabili din cadrul Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, precum și 12 persoane fizice, au fost puși sub învinuire în dosarul inițiat pe faptul abuzului de serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență. Aceste persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate luni la domiciliile și în birourile de serviciu și automobilele suspecţilor.

Procuratura Anticorupție le-a înaintat celor 18 persoane învinuirea și demersuri în judecată cu solicitarea de aplicare în privința celor șase angajați ai instituției și doi beneficiari ai unor companii a arestului preventiv pentru 30 de zile, iar în privința altor zece persoane fizice – arestul la domiciliu pentru 30 de zile. Demersurile procurorilor urmează să fie examinate pe parcursul zilei de miercuri de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

În urma celor peste 55 de percheziții desfășurate la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele persoanelor vizate, oamenii legii au ridicat peste 9.000 de euro și 48.000 de lei, care se prezumă a fi rezultatul activității lor infracționale. 

O parte din persoanele învinuite și-au recunoscut vina, iar altele au făcut uz de dreptul lor procesual de a nu da declarații.

„În perioada martie–iulie 2021, specialiștii institutului ar fi pretins și primit de la persoane fizice și juridice sume cuprinse între 250 și 2.000 de euro. În schimbul acestor sume, responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pentru schimbarea destinaţiei terenurilor din agricole în terenuri destinate construcțiilor sau pentru a plătii mai puțin la achiziționarea terenurilor agricole aflate în gestiunea administrațiilor locale.

Ilie Gulca
11/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii