Procurorii implicaţi în eliberarea lui Veaceslav Platon riscă să fie suspendaţi din funcţie

Julieta Saviţchi
21/02/2022
Poză simbol

Doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Elena Ceruţă şi Dumitru Răilean, cercetaţi penal în dosarul în care este învinuit procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în partea ce ţine de eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon, ar putea fi suspendaţi din funcţie.

Demersul Procuraturii Anticorupţie privind suspendarea celor doi pe durata desfăşurării urmăririi penale urmează să fie examinat în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru marţi, 22 februarie.

Amintim că Elena Ceruţa este cea care a declarat în instanţă că Procuratura renunţă la acuzaţiile din dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ceruţa este şi acuzatoarea în dosarul intentat pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu, în care Veaceslav Platon este singura parte vătămată şi solicită de la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie despăgubiri de 300.000.000 de dolari.

Procurorul Dumitru Răilean a fost acuzat în dosarul interceptărilor politicienilor din opoziţie, activiştilor civici şi jurnaliştilor în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. După numirea lui Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, procurorul Răilean şi alţi doi colegi de ai săi implicaţi în interceptări au fost scoşi basma curată. Ulterior, Răilean a fost implicat în procesul de deculpare a lui Platon.

Dumitru Răilean este acuzatorul în dosarul Direcţiei a 5-ea, în care sunt învinuiţi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, şi a finului lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care au semnat procesul verbal a ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a mai fost semnat de către  Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.

 

Julieta Saviţchi
21/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii