Procurorii solicită arest preventiv în cazul a trei angajați ai Direcției pentru siguranța alimentelor din Chișinău

Ilie Gulca
27/05/2021
Foto: cna.md

Procurorii anticorupţie au depus demersuri la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, pentru arestarea preventivă a trei angajați ai Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău – un şef adjunct şi doi medici sanitar-veterinari. Aceste persoane au fost reţinute de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în dosarul certificatelor sanitare pentru vânzarea cărnii emise în schimbul unor sume de bani.

Șeful adjunct şi un medic sanitar-veterinar au fost reţinuţi pe 25 mai, pentru 72 de ore. Aceștia sunt bănuiţi de corupere pasivă şi activă. Pe 26 mai, a mai fost reținut un medic veterinar în același dosar.

CNA a informat că a ridicat mai multe sume de bani în urma controalelor efectuate în birourile, casele și automobilele funcționarilor vizați. Acum oamenii legii trebuie să identifice provenienţa acestor bani.

De asemenea, oamenii legii au stabilit că şeful adjunct al acestei direcții municipale ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi.

În decursul documentării, în fiecare zi de vineri, mai mulți medici sanitari-veterinari ofereau șefului adjunct produse alimentare.

Ultimul a acceptat și a primit bunurile cu pricina pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea ilegală a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum şi pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenționale pentru neregulile depistate în urma controalelor.

Astfel, şeful adjunct al Direcţiei municipale siguranţa alimentelor Chişinău şi un medic sanitar-veterinar oficial al Direcţiei au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Ei sunt bănuiţi de corupere pasivă şi activă. În urma perchezițiilor la domiciliul unuia dintre bănuiţi au fost depistate sume de bani în lei şi valută străină – 3.335 de euro, 330 de dolari şi 33.500 de lei –, provenienţa banilor urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută la finele anului 2020, conform elementelor infracţiunilor prevăzute de art.324 şi 325 cod penal – corupere pasivă şi activă.

Pe moment, pe rol sunt 57 de cauze penale conexate într-o singură procedură în care 25 de persoane au statut de bănuit şi trei de învinuit (arest la domiciliu).

Pe 20 aprilie curent, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul a 43 de cauze penale pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.

Ilie Gulca
27/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii