Proprietățile din donații și moștenire ale șefului de la Vamă, reținut de procurori

Anticoruptie.md
10/08/2017
agora.md

Șeful Biroului vamal Nord, reținut de ofițerii și procurorii Anticorupție în urma mai multor percheziții, efectuate, pe parcursul acestei zile, la biroul și domiciliul acestuia, a obținut în ultimii ani mai multe proprietăți prin moștenire și donație.

Astfel, potrivit declarației de avere pentru anul 2015, Igor Tropoțel deține o cotă-parte dintr-un teren de peste trei hectare de pământ agricol, obținut prin moștenire. De asemenea, vameșul mai deține ½ dintr-un apartament de 56,7 metri pătraţi, obținut prin donație, și ½ dintr-o casă de 130,55 metri pătraţi, de asemenea oferit prin donație. Tropoțel este proprietarul unui automobil Volvo din 2007, procurat în 2009 cu 150.000 de lei, și un Vaz  2109, procurat cu 10.000 de lei.

Șeful Biroului vamal Nord este suspectat de abuz de serviciu. Potrivit ordonanței procurorului, șeful Biroului, urmărind un interes personal, ar fi dat indicații unor subalterni de-ai săi să creeze intenționat impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina. Acesta ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîtemeiate, deși în urma verificărilor nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denota o hărțuire intenționată a agentului economic.

Ca rezultat al acțiunilor ilegale ale angajaţilor vamali, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care, bugetul de stat nu a primit plățile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore. El riscă amendă în mărime de peste 2.000 de unități convenționale sau închisoare de la doi la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Tropoțel figurează într-un alt dosar pornit pe faptul neglijenţei de serviciu. Cauza a fost expediată în judecată şi, chiar dacă procurorii au cerut suspendarea acestuia din funcţie, Serviciul Vamal a respins demersul acuzatorilor, inculpatul continuând să activeze.

Anticoruptie.md
10/08/2017

Comentarii