Punct în dosarul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălți: Medicul, acuzat că a violat 16 paciente, va sta 15 ani după gratii

Anticoruptie.md
21/11/2019
Captură video

Medicul care a violat cel puțin 16 paciente ale Internatului Psihoneurologic din Bălți, Stanislav Florea, va sta 15 ani în închisoare. Curtea Supremă de Justiție a lăsat neschimbată sentința, pronunțată de Curtea de Apel Bălți, la 21 martie 2019. Totodată, potrivit sentinței, Florea va trebui să achite victimelor despăgubiri între 50 și 80 de mii de lei.

Fărădelegile comise de medicul Florea la instituția unde lucra, au fost depistate în februarie 2013, când o pacientă a reușit să sune la poliție și să reclame că a fost violată. Expertizele au confirmat violul. Pe acest caz a fost pornită urmărirea penală, iar oamenii legii au identificat încă 15 victime care au fost violate de Florea. Unele dintre ele au rămas însărcinate, iar abuzatorul le-a impus să avorteze.

Femeile au povestit în instanță despre umilințele la care au fost supuse de Florea, cum au fost bătute dacă refuzau să întrețină cu el raporturi sexuale, cum au fost amenințate să nu vorbească despre cele întâmplate.

Stanislav Florea a pledat nevinovat. El a declarat în instanță că este impotent și nu putea să întrețină relații sexuale.

În 2016, Judecătoria Bălți l-a condamnat pe Stanislav Florea la 13 ani de închisoare. Medicul a fost însă lăsat în libertate până la  decizia instanței de apel. În martie 2019, Curtea de Apel Bălți i-a mărit lui Florea cu doi ani termenul de detenție și a dispus ca victimelor să le fie alocate despăgubiri morale. Învinuitul a fost încătușat în sala de judecată și dus în penitenciar. 

Stanislav Florea a lucrat, timp de 27 de ani, în Internatul Psihoneurologic din Bălți și a demisionat când pe numele său a fost pornită urmărirea penală. 

Anticoruptie.md
21/11/2019

Comentarii