Punct războiului judiciar între Mihai Ghimpu și Andrei Năstase. Ce rol a avut Vlad Plahotniuc

Viorica Mija
05/01/2023
Colaj CIJM, surse deschise

Mihai Ghimpu și Andrei Năstase, nevoiți să îngroape securea războiului în anul 2022. Asta, după ce magistrații Curții Supreme de Justiție au pus punct disensiunilor între cei doi, care au durat aproape cinci ani. Cauza a fost pusă pe rol în 2019, după ce Mihai Ghimpu s-a plâns instanței că Andrei Năstase i-ar fi lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională atunci când a declarat că liberalul ar fi unul dintre „complicii lui Plahotniuc”.

Completul Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, în urma examinării cauzei civile Ghimpu vs Năstase, a ajuns la concluzia că recursul declarat de către Mihai Ghimpu, reprezentat de avocatul Ion Casian, nu poate fi admis. Astfel, au fost menținute hotărârile instanțelor inferioare care au respins, pe rând, cererea de chemare în judecată depusă de către Mihai Ghimpu împotriva lui Andrei Năstase.

Verificând motivele invocate în recurs, completul Colegiului a atestat că acestea nu se încadrează în temeiurile legale, deoarece se referă la dezacordul recurentului cu soluția pronunțata de către instanţa de apel, însă nu relevă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau procedural.

Scandalul între cei doi politicieni a pornit în urma unor afirmații făcute de Andrei Năstase referitoare la situația social-politică din țară și devalizarea sistemului bancar. Mai exact, pe 2 ianuarie 2019, în timpul unei conferințe de presă,  Andrei Năstase, în calitate de președinte al Partidului Demnitate și Adevăr și unul dintre liderii blocului electoral ACUM, a declarat „...în loc să vorbim despre beneficiarul mare al furtului miliardului și al spălătoriei mafiei rusești care este Plahotniuc, complicii săi Șor, Ghimpu... ”. Ulterior, și anume pe 14 februarie, Mihai Ghimpu l-a acționat în judecată pe Năstase, învinuindu-l de răspândirea unor informații false și denigratoare.

 

Viorica Mija
05/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii