Decizia autorităților SUA de a impune sancțiuni internaționale față de mai multe persoane fizice și entități juridice, printre care Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, este un imbold pentru un șir de modificări legislative, care ar permite reîntoarcerea banilor și bunurilor dobândite pe căi ilegale. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre o lege națională „Magnitsky”, la o întrevedere cu directorul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, generalul-maior (r) Barre Seguin.
„Suntem în proces de transpunere a acelor sancțiuni în legislația națională, astfel încât să fie imposibilă utilizarea proprietăților și activelor persoanelor vizate în Republica Moldova. Așa-numita lege „Magnițky” se elaborează în minister și sper că în curând va fi finalizată”, a menționat ministrul Justiției.
La rândul său, Directorul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall și-a exprimat deschiderea de a continua colaborarea cu țara noastră, inclusiv cu Ministerul Justiției, pe dimensiunea instruirii persoanelor în diferite domenii, cum ar fi combaterea criminalității organizate, securitatea cibernetică, lupta împotriva corupției.
Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a impus sancțiuni în privința a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. În listă se regăsesc fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar din Israel, Ilan Şor, soţia acestuia, interpreta din Rusia Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, precum şi Partidul Şor.
Totodată, în nota Departamentului SUA se arată că Ilan Șor care este și printre beneficiarii furtului miliardului și complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse.
„Orice active și interese ale lor, aflate în SUA, sau deținute din SUA sunt blocate”, a precizat Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.
Interdicţiile aplicate de americani lui Plahotniuc, Şor şi Jasmin se răsfrâng şi asupra efectării oricăror tranzacții sau furnizării de fonduri de către ei, inclusiv în beneficiul oricărei persoane sau entități din Republica Moldova.
Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare și acte de corupție este strict monitorizată și în Republica Moldova. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, transmite serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău.
Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii