DOC// „Republica Offshore”. Fraudele majore din Republica Moldova, cuprinse în cel mai nou raport al Comitetul Consultativ Independent Anticorupție

Mădălin Necșuțu
13/07/2022

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a dat publicității miercuri, cel mai nou și cel mai exhaustiv raport, denumit „Republica Offshore”, privind marile dosare de corupție din Republica Moldova și personajele implicate în aceste fraude.

Copreședintele Comitetului și fostul diplomat american, James Wasserstrom (foto stânga), este de părere că acest raport este o analiză istorică, de circa 20 de ani, din anii `90 până în 2014, a infracțiunilor morale și etice din Republica Moldova.

„Acest raport este rezultatul unei cercetări riguroase, exhaustive și cuprinzătoare a faptelor privind exploatarea lacunelor referitoare la supravegherea sectorului financiar și performanța sectorului justiției din Republica Moldova, se arată în raport.

„Republica Offshore”: anali... by CCIA

Autorii mai menționează că de la declararea Independenței Moldovei de URSS, în 1991, și până în prezent, unii politicieni, patroni și acoliții lor au abuzat de pozițiile lor de autoritate și influență pentru a crea sisteme defecte sau pentru a le submina pe cele funcționale, cu scopul de a obține beneficii personale.

„În unele cazuri, persoanele au fost atât de înverșunate în activitățile lor corupte și au beneficiat atât de semnificativ, încât impactul – acumularea bogăției și concentrarea puterii de către aceste persoane, în detrimentul cetățenilor moldoveni – amenință întreaga economie. Dacă ar fi să-și extindă puterea și să preia pe deplin controlul asupra economiei, ei ar controla în mod efectiv țara – definiția „statului capturat”. Vocile celor mulți s-ar pierde, iar odată cu aceasta – și democrația, în favoarea celor foarte puțini”, menționează raportul.

Documentul îi incluse în această listă a celor care pus la cale și au beneficiat de astfel de scheme mari de corupție pe Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Filat și Oleg Reidman.

Cu toate acestea, autorii sunt optimiști în vederea rezvolvării, fie și parțial, al acestor dosare, însă avertizează că acest lucru nu se întâmpla foarte repede și că sistemele de protecție trebuie în continuare întărite de către stat.

„Nu e totul pierdut. Reformiștii din cadrul Guvernului au întreprins măsuri serioase și dificile pentru a soluționa deficiențele flagrante ale statului de drept, care se regăsesc în fiecare element al sistemului de aplicare a legii și sistemului de justiție. Va fi un proces lung, iar succesul este incert. În mod similar, deși au existat unele îmbunătățiri în reglementarea sectorului financiar, rămân nesoluționate deficiențele evidente privind schemele de spălare a banilor și beneficiarii efectivi”, mai spun autorii raportului.

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) este format din juriști, economiști și jurnaliști de investigație și a fost creat în baza unui decret semnat în acest sens de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în iunie 2021. Misiunea principală a acestui organism este de de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție printr-o serie de recomandări.

Mădălin Necșuțu
13/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii