Rezultate finale cu mascați. Descinderi la CEC-ul din autonomia găgăuză

Anticoruptie.md
16/05/2023
Sursa: gagauzinfo.md

Mascații au descins la sediul Comisiei Electorale Centrale din autonomia găgăuză. Conform gagauzinfo.md, ar fi vorba despre angajații Centrului Național Anticorupție (CNA). Portalul a publicat și un video care cuprinde discuțiile între ofițeri și membrii CEC-ului. Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru Anticoruptie.md că instituția nu poate oferi decoamdată detalii, dar acțiunile sunt parte a urmăririi penale în dosarul coruperii alegătorilor.

Oamenii legii au intrat în incinta CEC-ului regional, imediat după ce au fost anunțate rezultatele finale ale alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, câștigate de candidatul partidului Șor, Evghenia Guțul. Presa din regiune scrie că membrilor CEC le-au fost înmânate citații pentru a fi audiați în data de 18 mai. 

Ulterior, CNA a venit cu mai multe informații.

„Centrul Național Anticorupție, împreună cu Inspectoratul Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, efectuează ridicarea listelor alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora. Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate. Acțiunile sunt în desfășurare”, se arată în comunicatul CNA.

Comisia Electorală Centrală a autonomiei a aprobat rezultatele finale ale scrutinului de duminică, 14 mai.Conform datelor actualizate, 27.374 de alegători (52,34%) au votat  pentru candidatul partidului Șor, Evghenia Guțul. Pentru independentul Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor și-au exprimat sprijinul  24.926 alegători (47,66%). Hotărârea urmează să fie transmisă pentru aprobare Curții de Apel din Comrat.

Anticoruptie.md
16/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii