Schemă de corupție în domeniul farmaceutic. 20 de persoane au fost reținute

Anticoruptie.md
09/02/2018
Foto: CIJM

20 de persoane, printre care mai mulți angajați ai unor instituții medicale, au fost reținute de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuite de implicare într-o schemă prin care agenţi de vânzări ai unor companii farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele. Reținerile au avut loc după un șir de percheziții în mai multe localități din țară. 

Potrivit oamenilor legii, reprezentanţii companiilor farmaceutice convingeau medicii, în schimbul unor remunerări ilegale, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde să le achiziționeze. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. Mai mult, s-ar fi constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor din motiv că termenul de valabilitate a produsului expira în curând. 

Astfel, pe dosar au fost reţinuţi 12 angajaţi ai unor instituţiimedicale din Chişinău, Cahul și Edineţ şi opt reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Capitală.  În cadrul percheziţiilor au fost ridicate mai multe probe, inclusiv bani şi bunuri destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea medicamentelor; liste cu evidenţa nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare; recete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută. 

În acelaşi dosar au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, lucru făcut contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicaledin cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat  companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanţionate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

Cele 20 de persoane sunt bănuite de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la zece ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice - până la șase ani de detenţie.

Anticoruptie.md
09/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii