Sinteza audierilor parlamentare în cazul profesorilor turci // Filmul, executanții extrădării și trecutul lor  

Ilie Gulca
02/08/2019
Foto: jc.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a putut să prezinte dovezi clare cu privire la presupusele acțiuni de terorism pe teritoriul R. Moldova, care ar fi fost pregătite de cei șapte profesori turci. Fostul director al SIS, democratul Vasile Botnari, și adjunctul acestuia, Alexandru Baltaga, au acționat abuziv, încălcând grav legislația națională și internațională cu privire la acordarea de azil și extrădarea cetățenilor străini, a spus vineri în cadrul unei conferințe de presă președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.   

Voluntarismul SIS a costat Republica Moldova peste 340.000 de lei pentru transportarea profesorilor în Turcia, condamnarea la CEDO, despăgubiri de 125.000 de euro, imagine șifonată, șapte vieți distruse ale unor oameni care nu meritau acest destin, a subliniat Moțpan.

În urma audierilor parlamentare, s-a stabilit că SIS a solicitat la 3 septembrie 2018 Biroului de Migrație și Azil să declare 18 persoane de etnie turcă indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. Pe 5 septembrie, Biroul de Migrației și Azil a informat SIS că cele 18 persoane au fost declarate indezirabile. Biroul de Migrație și Azil nu a solicitat, în scris sau verbală, SIS detalii despre expulzarea străinilor. La 6 septembrie, angajații SIS i-au reținut și i-au expulzat cu o cursă charter pe cei șapte profesori, iar aceștia din urmă nu au știut nici măcar pentru ce au fost arestați.

Demersul SIS către Biroul de Migrație și Azil a fost semnat de Alexandru Baltaga, fostul director adjuct și în prezent șeful Centrului Antiterorist al acestei structuri. Baltaga a fost cel care a semnat și dispoziția ca cetățenii turci să fie transportați cu o cursă charter, care a costat 340.000 de lei, bani pe care i-a plătit SIS. Baltaga a fost numit director adjunct al SIS la octombrie 2015. Alexandru Baltaga mai figurează drept consilier în domeniul securității al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei. În august 2009, alături de alți ofițeri SIS, a fost decorat de președintele Vladimir Voronin cu Ordinul „Credinţă Patriei” clasa III.

Angajații SIS, în cadrul audierilor, a insistat Chiril Moțpan, au invocat mai multe cauze care ar fi dus la acțiunea brutală de expulzare a cetățenilor turci, inclusiv suspiciunea că ar fi existat riscul de atentate teroriste, spionaj în folosul altor state, pedofilie etc. Însă nu au prezentat dovezi clare, concludente, cu privire la presupusele acțiuni de terrorism pe teritoriul Republicii Moldova sau pregătite de acești profesori.

„Care au fost temeiurile legale de expulzare? Dacă e vorba de pregătirea unor acte de terrorism, ce măsuri au fost întreprinse pentru a confirma aceste presupuneri? Unde sunt probele că se pregăteau acte teroriste? Ceea ce s-a prezentat în cadrul audierilor nu reprezintă nici pe departe probe concludente”, a observat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Relevăm că autoritățile de la Ankara au solicitat celor de la Chișinău arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia.

După extrădarea lor cei șapte profesori turci, autoritățile de la Ankara au condamnat până în prezent cinci dintre aceștia pentru pretinse activități teroriste. Ultimii doi au fost condamnați în lunile iulie–august curent.

R. Moldova a fost condamnată în acest caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Guvernul a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de 125.000 de euro, pentru cetățenii turci cărora le-au fost încălcate drepturile.

Chiril Moțpan a spus că nu poate demonstra implicarea președintelui Igor Dodon în această operațiune.

Ilie Gulca
02/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii