CEDO condamnă Republica Moldova pentru expulzarea, în septembrie 2018, a șapte profesori turci

Anticoruptie.md
11/06/2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în septembrie 2018 în Turcia. Curtea a constatat, în hotărârea emisă marți, 11 iunie, violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Cetățenii turci, profesori la o rețea de licee din Republica Moldova, au fost reținuți ilegal în dimineața zilei de 6 septembrie și au fost predați autorităților turcești fără să li se constate vina în instanțe moldovenești. În cadrul procesului, Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, dar a explicat că acest lucru ar fi fost justificat, iar reclamanții „nu s-ar fi opus expulzării în țara lor de origine”.

Chiar dacă Guvernul insistă că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, cetățenii turci și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în țara lor de origine. 

„În cazul de față se pare că autoritățile din R. Moldova nu numai că nu au acordat reclamanților posibilitatea de a alege țara în care să fie expulzați, dar i-au transferat deliberat către autoritățile din Turcia. Materialele din dosar mai arată că operațiunea comună a serviciilor moldvenești și cele turcești a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanții au fost transportați în Turcia într-un avion special este unul dintre elementele care susțin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operațiunea a fost concepută și organizată astfel încât reclamanții să fie luați prin surprindere și să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, se mai arată în decizia Curții.

Precizăm că cererile altor doi cetățeni turci expulzați în septembrie 2018 la CEDO au fost depuse mai târziu, respectiv Curtea se va pronunța ulterior, potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, care le reprezintă interesele.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șapte angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS. Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur, joi seară, decizia autorităților de la Chișinău. „Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său TwitterDe asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care condamnă un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

Reținerea celor șapte cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago. „Stopați deportarea profesorilor!”, „Ei sunt profesori, și nu criminali!”, „Moldova, oprește extrădarea!”, „Moldova, eliberează profesorii turci!”, „Libertate profesorilor turci!”, se putea citi pe pancartele afișate de către manifestanți.

Anticoruptie.md
11/06/2019Follow us on Telegram

Comentarii