DOC // Șase eurodeputați solicită lui Dodon și Filip: „Stopați imediat această extrădare abuzivă”

Anticoruptie.md
07/09/2018
Sediul Parlamentului European, Strasbourg FOTO: CIJM

Șase membri ai Parlamentului European au solicitat joi, 6 septembrie, președintelui Republicii Moldova, Igon Dodor, și premierului Pavel Filip să oprească imediat „extrădarea abuzivă a cetățenilor turci” și să respecte tratatele internaționale. Reacția vine în contextul în care șase cetățeni turci din administrația Liceului Orizont au fost ridicați de SIS pentru a fi exilați din țară, fiind calificați drept persoane periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova. 

„Există o Convenție Europeană despre extrădare adoptată de Consiliul Europei, care stipulează clar în Articolul 3 că e interzis să extrădezi oameni în baza rațiunilor politice”, subliniază eurodeputații în demersul lor.

„Moldova este țară cu o foaie de parcurs european, împărtășind aceleași valori ca Uniunea Eupopeană. E timpul ca această țară să-și demonstreze angajamentele asumate pe foaia de parcurs, acționând în deplinul respect al drepturilor fundamentale, tratatelor UE și Cărții Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Cerem să stopați imediat această extrădare abuzivă”, solicită eurodeputații.

Semnatarii scrisorii sunt Monica Macovei, Rebecca Harms, Helmut Scholz, Pascal Durand, Jose Inacio Faria, Tunne Kelam, Renate Sommer.  

Joi seara, 6 septembrie, comisarul european Johannes Hahn a îndemnat autoritățile moldovenești să respecte legislația.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, joi dimineață, 6 septembrie, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șase angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. 

Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar.

Anticoruptie.md
07/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii