SIS a mobilizat forțele antitero ca să aresteze profesori și copii la Liceul Orizont

Anticoruptie.md
06/09/2018
Foto: captură

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, joi dimineață, 6 septembrie, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șase angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. 

Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar.

Angajații Liceului Orizont, reținuți pe 6 septembrie pentru a fi expulzați din țară. Ulterior, Bilgi a fost eliberat. Foto: orizont.org

În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

„A ieșit băiatul meu să meargă la școală cu profesorul lui. Era împreună (în momentul abordării de către autorități - n.r.) cu doi profesori. I-au luat niște oameni de la SIS. Apoi au mai luat pe cineva dintre prietenii noștri care stă la Buiucani (alt profesor - n.r.). Chiar au spart ușa. Și încă un profesor care locuiește chiar lângă mine la Ciocana (...), au fost ridicați și de la Ceadâr-Lunga, șase persoane în total”, a declarat Said, tatăl copilului minor reținut și apoi eliberat, pentru portalul Anticoruptie.md.

El a precizat că autortățile i-au eliberat copilul la scurt timp împreună cu unul dintre profesorii cu care era. Said a mai precizat că se așteaptă ca toți cei reținuți să fie expulzați în Turcia. Cu toate acestea, SIS neagă că ar reținut și un minor, calificând drept greșită informația. Instituția mai precizează că nu i-ar fi reținut, ci doar expulzat pe cetățenii turci.

Această expulzare însă este sinonimă cu trimiterea la închisoare în Turcia a acestor profesori, acolo unde sunt categorisiți drept teroriști de către regimul lui Recep Erdogan, fiind apropiați de ceea ce liderul de la Ankara numește FETO (Fethullahçı Terör Örgütü). Este vorba de fapt de instituții de învătământ cu caracter laic apropiate de clericul turc aflat în exil în SUA, Fetullah Gullen, adversarul politic al lui Erdogan.

Inaugurarea clădirii reparate Președinției a fost amânată, fiind invocat motivul că Recep Erdogan nu mai poate veni la Chișinău. Ulterior, vizita acestuia a fost anunțată într-o emisiune televizată la postul N4, miercuri seară, cu doar circa 10 ore înainte de reținerea cetățenilor turci.

Nici liderul PD, Vlad Plahotniuc, nu este străin de contactele cu Recep Erdogan. În septembrie 2017, liderul Partidului Democrat din Moldova a efectuat o vizită oficială la Ankara, unde s-a întâlnit cu președintele turc. Ei au discutat despre călătoria cetățenilor RM și a cetățenilor turci în Moldova, doar în baza buletinelor de identitate. 

Operațiune la indigo în Kosovo

La operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești, scrie Balkaninsight, citând presa din Turcia: „MIT, care a efectuat mai devreme o operațiune majoră în filiala balcanică a organizației teroriste Fethullah [Kosovo]... desfășoară acum o operațiune în Moldova”.

În paralel cu reținerile și expulzările din Moldova, același tip de operațiuni au avut loc în Kosovo, de unde au fost expulzați alți cinci profesori turci. Guvernul Turciei a promis că va urmări și va aduce în țară oameni pe care îi consideră legați de mișcarea Gulen. Guvernul de la Ankara îl învinuiește pe clericul exilat pentru o lovitură de stat în Turcia din 2016.

SIS a menționat astăzi într-un comunicat că acțiunile acestor cetățeni „au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”. Instituția mai spune că în operațiunea complexă pe linia prevenirii amenințărilor la adresa securității naționale, desfășurată concomitent în mai multe localități din țară, a fost antrenat Centrul Antiterorist al SIS.

Drepturile omului, din nou încălcate

Amnesty International Moldova s-a arătat îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința angajaților rețelei de licee Orizont, reținuți cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Amintim că la 31 martie curent, Turgay Șen, un cetățean turc și director al rețelei de licee private Orizont, a fost reţinut pe Aeroportul Internațional Chişinău de către Poliţia de Frontieră şi Serviciul de Informaţii şi Securitate ale R. Moldova în timp ce intenţiona să plece la Bucureşti. În ajun, şase cetăţeni turci din Kosovo fuseseră arestaţi şi expulzaţi în secret în Turcia de către serviciile secrete ale celor două state. Șen a fost acuzat de finanțarea terorismului și i-a fost interzisă părăsirea Republicii Moldova timp de zece zile, până pe 10 aprilie. El a fost eliberat după ce a completat o cerere de azil politic în Republica Moldova pentru a evita extrădarea în Turcia.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de arestarea lui Sen, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Erdogan, la aeroportul din Istanbul pe 18 martie și a vorbit despre reparația clădirii Președinției de la Chișinău, efectuată pe banii poporului turc.

Anticoruptie.md
06/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii