Moldova, pusă pe harta lumii pentru încălcarea drepturilor omului, după expulzarea a șase profesori turci

Mădălin Necșuțu
07/09/2018
Foto: protv.md

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare de joi a șase cetățeni turci de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), profesori în rețeaua de licee turcești Orizont, apropiate de mișcarea clericului moderat Fetullah Gulen, ce trăiește în exil în SUA.

Fostul aliat, președintele turc Recep Erdogan îl consideră pe acesta acum adversar politic responsabil pentru ultimul puci militar eșuat din 15 iulie 2016, motiv pentru care i-a declarat întreaga mișcare drept o „organizație teroristă” abreviată FETO.

Cu toate acestea, clericul moderat cu vederi occidentale asupra standardelor democratice și laice a devenit în ultimii ani ținta numărul unu a regimului lui Ergodan, care a început o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” asupra cadrelor didactice din cadrul școlilor și liceelor ce activează în fundațiile asociate clericului cu vederi democatice și laice.

Reacții de la Bruxelles

Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur, joi seară, decizia autorităților de la Chișinău.

„Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său Twitter.

De asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis, ieri seară, o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care condamnă un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

„Există într-o Convenție Europeană, emisă de Consiliul Europei, care stipulează clar în articolul 3 că este interzisă extrădarea persoanelor din motive politice (...) Mass-media din R. Moldova raportează că operațiunea a fost întreprinsă de echipele de luptă împotriva terorismului, constatând că acești cetățeni reprezintă un risc național. Nicio altă explicație nu este oferită de autorități”,

Europarlamentarii mai cer guvernului și președinției de la Chișinău să „stopeze imediat extrădările abuzive” și amintesc că „Moldova este o țară pe foaia europeană”.

De asemenea, Amnesty International a cerut prin biroul său de la Chișinău ca autoritățile să oprească aceste abuzuri care aduc atingere drepturilor omului.

Servicii pentru Erdogan

Reacțiile pe acest caz au venit și din România, acolo unde Mustafa Oz, directorul unui liceu din București, finanţat de organizaţia Lumina și apropiată „mișcării Gulen”, a declarat că aceste expulzări sunt un „serviciu” pentru Recep Erdogan.

„Ne îngrijorează situaţia din cauza presiunilor venite din partea Turciei şi a lui Erdogan, care a promis să reconstruiască palatul prezidenţial din Chişinău şi am înţeles că are şi o vizită în Moldova. Colegii noştri de la Chişinău au fost oferiţi cumva drept cadou cu această ocazie. Ne doare foarte mult situaţia aceasta. Persoanele respective au depus de şase luni cerere de azil politic în Republica Moldova şi nu cred că se pot expulza fără o hotărâre judecătorească”, a declarat pentru Mediafax, Mustafa Oz.

El a mai spus că se așteaptă ca și în România să fie făcute presiuni similare. „Am înţeles că săptămâna viitoare vine şi ministrul de externe turc în România. Ne aşteptăm să fie la fel, să apară presiuni. Au apărut imediat după puciul eşuat din 2016, când vice prim-ministrul turc a spus că suntem terorişti şi că trebuie închise toate şcolile acestea. Dar şi Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei au declarat atunci că şcolile Lumina funcţionează conform legislaţiei din România şi nu există nicio problemă. Fiind o ţară democratică, nu s-a dat curs presiunilor din Turcia, dar presiunile nu au scăzut niciun moment”, a mai spus Oz.

În legătură cu acuzaţiile SIS, profesorul turc de la București spune că acestea sunt nefondate.

„Acelaşi lucru s-a întâmplat în Kosovo, în Mongolia, unde a fost o tentativă de răpire similară, dar autorităţile au reuşit să împiedice aceste acţiuni mafiote. Pentru că ei nu merg pe căi legale, prin justiţie”, spune Mustafa Oz, care atrage atenţia asupra faptului că lucrurile de acest gen nu s-au petrecut în ţări în care democraţia funcţiona, ci numai în ţări în care raporturile democratice sunt fragile.

Proteste în SUA și Canada

Reținerea celor șase cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago.

„Stopați deportarea profesorilor!”, „Ei sunt profesori, și nu criminali!”, „Moldova, oprește extrădarea!”, „Moldova, eliberează profesorii turci!”, „Libertate profesorilor turci!”, se putea citi pe pancartele afișate de către manifestanți.

Operațiunea care a adus Moldova pe harta internațională

Presa occidentală, dar și instituțiile de monitorizare a standardelor democratice din lume a tratat acest subiect cu atenție.

Portalul Balkan Insight a relatat pe larg despre cum a decurs operațiunea de la Chișinău.

„Serviciile de informații moldovenești și turcești au reținut joi șase cetățeni turci care lucrează pentru un lanț privat de licee din Moldova, care este legat de clericul turcesc în exil, Fethullah Gulen”, a scris publicația.

Publicația internațională Al-Monitor, specializată pe probleme ale Orientului Mijlociu, a relatat pe larg despre operațiunile Turciei de extrădare din mai multe țări, inclusiv Moldova.

„Serviciile de informații turcești și moldovenești au reținut cel puțin șase cetățeni turci angajați ai unui lanț privat de licee din Moldova, parte a campaniei mondiale controversate a Ankarei de a profita și de a aduce înapoi în Turcia indivizii legați de clericul exilat, Fethullah Gulen”, a scris publicația.

Organizația „Stockholm Center for Freedom” amintește că președintele turc, Recep Erdogan, i-a cerut președintelui Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, să închidă liceele turcești din R. Moldova.

Presa subordonată lui Erdogan ridică în slăvi operațiunea de la Chișinău

În general, presa turcă nu a oferit spații importante acestei operațiune, însă unele publicații considerate ca fiind „de casă” pentru Partidul Justiție și Dreptate (AKP) și președintele Erdogan au tratat acest subiect.

Ziarul turcesc apropiat puterii - Sabah - a titrat joi seara că „Serviciile speciale turcești au capturat șase teroriști FETO în Moldova”.

„Serviciul de informații al Turciei (MIT) a reținut joi șase suspecți legați de grupul Gülenist (FETÖ) din capitala Republicii Moldova, Chișinău, într-o operațiune comună cu forțele de securitate din Republica Moldova”, scrie publicația turcă.

Mădălin Necșuțu
07/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii