Șor, lăsat baltă de avocații americani. Firma Dechert refuză să-l apere

Viorica Mija
24/11/2022
Sursa: The Times of Israel

Sancțiunile impuse de SUA liderului fugar al partidului Șor, Ilan Șor, i-au determinat pe avocații companiei Dechert să renunțe la angajamentele contractuale. Se întâmplă la o lună de la anunțul făcut de Șor, precum că va fi reprezentat de avocații americani Arif Hyder Ali și Roger Anson Burlingame.

Prezența clientului lor în lista cu sancțiuni a fost motivul pentru care compania Dechert a anulat contractul. Informația a fost publicată pe portalul reporter.london, citat de realitatea.md. 

Dechert LLP este o firmă de avocatură multinațională americană cu peste 900 de avocați cu practici în corporații și valori mobiliare, litigii complexe, finanțe și imobiliare, servicii financiare, management de active și capital privat. În 2021, firma și-a crescut veniturile cu 25%, cu un venit total de 1,3 miliarde de dolari. Fiecare contract cu clienții se discută în mod particular, iar clauzele financiare sunt un secret. Totuși, dacă e să facem referință la raportul pentru anul 2021, publicat pe site-ul oficial al firmei de avocatură, vedem că au fost reprezentate în instanță peste 300 de persoane particulare și 700 de companii. Raportat la venitul de 1,3 miliarde al Dechert LLP și ținând cont de faptul că unele clauze sunt mai costisitoare, mai ales în cazul companiilor, un contract individual ajunge și la zeci de milioane de dolari.

La sfârșitul lunii octombrie, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a impus sancțiuni în privința a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. În listă se regăsesc fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar din Israel, Ilan Şor, soţia acestuia, interpreta din Rusia Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, precum şi Partidul Şor.

Totodată, în nota Departamentului SUA se arată că Ilan Șor este și printre beneficiarii furtului miliardului și complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse.

„Orice active și interese ale lor, aflate în SUA, sau deținute din SUA sunt blocate”, a precizat Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova. 

Interdicţiile aplicate de americani lui Plahotniuc, Şor şi Jasmin se răsfrâng şi asupra efectării oricăror tranzacții sau furnizării de fonduri de către ei, inclusiv în beneficiul oricărei persoane sau entități din Republica Moldova.

Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare și acte de corupție este strict monitorizată și în Republica Moldova. În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, transmite serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău.

Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat.

 

 

Viorica Mija
24/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii