Șor și Plahotniuc, „vânați” în spațiul UE. Ce sancțiuni vor fi aplicate

Viorica Mija
25/04/2023
Colaj CIJM

Miniștrii de Externe din țările UE, reuniți luni, la Luxemburg, au aprobat o listă de sancțiuni în adresa oligrahilor care stau în spatele tentativelor de destabilizare a situației din Republica Moldova. Noul mecanism este creat special pentru Republica Moldova și a fost aprobat într-un timp record, la patru zile de la prezentarea inițiativei. Măsura vine după ce, săptămâna trecută, Parlamentul European a cerut Uniunii Europene aplicarea interdicției de a călători în UE, dar și confiscarea averilor, în cazul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Propunerea de instituire a unui nou regim de sancționare a persoanelor care „dirijează acțiuni subversive împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova” a fost înaintată de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie curent. Aurescu spune că deja se lucrează „împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate”.

„Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor”, a menționat Aurescu.

După aprobarea noii liste de sancțiuni, eurodeputatul Siegfried Mureșan a menționat că  „de ani de zile, oligarhii din Republica Moldova încearcă să saboteze parcursul european al țării și acționează împotriva intereselor oamenilor. Tocmai de aceea este binevenit acordul de principiu al miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, de a crea un regim special de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze Moldova”.

„ Este important ca acest mecanism de sancțiuni să intre în vigoare cât mai repede și să fie aplicat cât mai dur. Numai în felul acesta putem ajuta în mod real Republica Moldova în lupta cu cei care vor ca țara să rămână pe loc, dependentă de Rusia și ușor controlabilă”, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de socializare.

„Avem câțiva oligarhi care au furat bani din Republica Moldova și îi folosesc pentru a distruge politica internă și a deraia-o. Este vital să respingem aceste încercări și să continuăm eforturile noastre de reformare a Republicii Moldova prin limitarea influenței politicienilor corupți”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, pentru Politico.

Noul mecanism de sancționare stabilește sancțiuni împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze R. Moldova, dar nu conține nume concrete. Conform cadrului aprobat, Persoanele care vor obstrucționa procesele politice democratice, vor submina suveranitatea și independența Republicii Moldova, prin organizarea demonstrațiilor violente sau vor admite abateri financiare grave „nu vor putea intra sau tranzita teritoriul unui stat membru al UE, iar fondurile și resursele economice pe care le au în țările membre ale UE vor fi înghețate”.

Totuși, se menționează și faptul că documentul „nu obligă un stat membru al UE să refuze intrarea propriilor resortisanți pe teritoriul său”. Respectiv, dacă o persoană sancționată este și cetățean al unui stat membru UE, aceasta nu este obligatoriu să fie spusă acestei măsuri restrictive.

O rezoluție propusă de europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, care prevede sancționarea oligarhilor fugari, a fost votată la Bruxelles în data de 19 aprilie. Parlamentul European a cerut Uniunii Europene aplicarea în cazul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, a interdicției de a călători în UE, dar și confiscarea averilor.

Viorica Mija
25/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii