Stoianoglo, cu „jalba-n proțap” la ambasade, acuzând prigonire politică. Maia Sandu: „Această reformă este datoria noastră față de cetățeni și față de întreaga societate”

Mădălin Necșuțu
18/11/2021

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a trimit o scrisoare deschisă tuturor reprezentanțelor diplomatice din Republica Moldova în care acuză faptul că actuala putere politică ar dori subordonarea justiției și că cele cinci capete de acuzare care i se impută nu au nimic în comun cu realitatea.

„Astăzi, întreaga țară este martora acțiunilor, sprijinite de către Puterea politică, de implementare a celor mai murdare tehnologii de prigonire a persoanelor neloiale, inclusiv cu pornirea dosarelor penale, metode preluate din perioada „statului capturat” și implementate stăruitor în prezent”, a declarat Stoianoglo.

El a mai spus că dosarul său este fabricat politic și că acuzațiile care i se aduc nu au absolut nici un temei, nici juridic și nici factologic.

„Mi-au fost aduse aceste acuzații mie - persoanei care a făcut în repetate rânduri apel către societate să depășească starea de frică, am promis că nu voi tolera abuzul și minciuna în activitatea Procuraturii și mi-a onorat promisiunea. În perioada de exercitare a mandatului am stârpit practica de desfășurare a show-urilor publice cu mascați, frecvent folosită până atunci pentru înfricoșarea societății. Nu a fost nici un caz de pornire a dosarelor penale la comandă, de prigonire a bussinesului, a politicienilor, jurnaliștilor, reprezentanților societății civile”, a scris Stoianoglo.

El a acuzat-o pe președintele Maia Sandu și PAS că ar sta în spatele acțiunilor judiciare care se efectuează în acest moment la adresa sa.

Pe de altă parte, președintele Maia Sandu a declarat, joi, în cadrul Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției că reforma justiției va continua și că există toate premisele pentru a realiza acest lucru prin prisma voinței politice arătate de actuala putere.

„Asta a cerut societatea, pentru asta au votat cetățenii și această reformă este datoria noastră față de cetățeni și față de întreaga societate. Reforma justiției țintește un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimțite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investițiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice, într-un final, calitatea vieții cetățenilor în țara noastră”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai spus că nu își dorește „justiție la televizor” și că totul trebuie făcut în cadrul legal.

„Trebuie să oprim practicile ilegale care au devenit normă - favorurile, abuzul, folosirea serviciului în interes personal, foloasele necuvenite. A venit timpul să lucrăm împreună pentru a corecta mersul. lucrurilor în țara noastră. Astfel vom putea construi împreună un stat funcțional și o țară prosperă, unde toți oamenii au șansa să trăiască bine. Iar într-o țară prosperă, și oamenii din justiție o duc bine și sunt respectați”, a mai declarat ea.

Procurorul general suspendat al Republicii Moldova este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declaraţiilor mincinoase în faţa unui organ competent şi favorizarea unui grup criminal organizat.

În prezent, acesta se află în arest la domiciliu, iar astăzi instanţa urmează să decidă dacă îi este prelungită măsura preventivă. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo neagă toate acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Mădălin Necșuțu
18/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii