SURSE CIJM// Încă 30 de zile de arest preventiv pentru președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea

Tatiana Gherța
22/04/2023
Colaj CIJM

Instanța a prelungit pentru încă 30 de zile măsura de arest preventiv la domiciliu în privința președintelui raionului Călărași, Ștefan Bolea, și a șefului de direcție din cadrul consiliului raional. De altfel, măsura de arest preventiv, care expiră la 1 mai curent, este valabilă și pentru primarul orașului Călărași, Ion Olari. Reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție au menționat pentru anticoruptie.md că această cauză poartă un caracter anevoios, în contextul în care statutul de bănuit îl au 20 de persoane. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală se află la etapa urmăririi penale. 

„În această cauză sunt recunoscute și audiate în de învinuiți – 3 persoane, în calitate de bănuiți- 20 persoane. Cauza penală, datorită obiectului impunător de participare, a unui caracter anevoios, însă în pofida acestui fapt, în fiecare zi sunt cercetate documente, audiate persoane ș.a.”, a susținut PA pentru anticoruptie.md.

Amintim că, cei trei funcționari de la Călărași au fost reținuți la 31 ianuarie curent pentru că  ar fi fraudat proceduri de achiziții publice și ar fi comis și alte abuzuri. Potrivit PA, „în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași. Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici,  inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie”. 

Tot în acea perioadă, procurorii au prezentat și extrase cu discuțiile lor din care se desprinde modul în care erau împărțiți banii de pe urma achizițiilor publice.

Investigarea fraudelor a început inițial cu o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, au fost pornite și conexate alte 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu.

Tatiana Gherța
22/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii