Tauber, fără imunitate. Poate fi arestată și trimisă în judecată pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari

Viorica Mija
26/05/2022
Deputata Marina Tauber. Foto: tribuna.md

Parlamentul a aprobat joi cererea înaintată de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului Șor, Marina Tauber.

Cererea a fost adoptată cu votul a 60 de deputați, printre care și 4 din partea Partidului Șor. Celelate 56 de voturi au venit de la deputații PAS.

Tauber, care declară că împotriva ei este aplicată „bâta politică”, este bănuită de procurori de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor.

„Tauber și Șor au pus în aplicare planul infracțional prin care o companie urma să răscumpere de la Banca de Economii credite. Tauber a obținut și integrat mijloacele pentru a-și spori proprietățile în Moldova și în străinătate”, i-a informat procurorul general interimar Dumitru Robu pe aleșii poporului.

Potrivit unor investigații realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice, publicate pe Anticoruptie.md, numele Marina Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare.

Potrivit raportului, Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.

Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni.

Pe 16 septembrie 2019, Marina Tauber a fost reținută în orașul Orhei, la câteva ore după ce Parlamentul a votat, la solicitarea procurorului general interimar, ridicarea imunității pentru Marina Tauber și colega ei de partid, Reghina Apostolova.

Pe 2 octombrie 2020, Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului.

Viorica Mija
26/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii