ULTIMA ORĂ// Marina Tauber, reținută înainte de a lua avionul spre Israel

Tatiana Gherța
01/05/2023

Cadou neașteptat din partea Procuraturii Anticorupție (PA) pentru deputata partidului Șor, Marina Tauber. Aceasta a fost reținută luni, 1 mai, chiar de ziua ei, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Tauber ar fi încălcat condițiile măsurii preventive, liberarea provizorie sub control judiciar, fapt pentru care procuroii au înaintat un demers pentru a fi schimbată măsura și a fi plasată în arest preventiv. 

Potrivit PA, „la 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”.

Marina Tauber ar fi încălcat următoarele condiții impuse de Curtea de Apel Chișinău la 5 ianuarie curent - ar fi părăsit localitatea unde își are domiciliu, ar fi comunicat cu persoane care au tangență cu dosarul penal în care aceasta este vizată și nu ar fi predat pașaportul judecătorului de instrucție. 

De altă parte, înainte să fie reținută, Tauber a postat un video pe o rețea de socializare în care menționa că nu știa că va avea loc o ședință de judecată. 

„Am planificat azi să plec în străinătate, deplasarea era planificată de mult. Am nevoie de o vizită medicală și nu știam că o să fie ședință de judecată în privința mea, în legătură cu schimbarea măsurii. Vreau să-i anunț pe toți să nu-și facă griji, eu plec pe câteva zile și revin joi dimineața, am și bilet retur. Am nevoie de această plecare, pentru că nu am avut posibilitate să fac acest lucru anterior și nu știam de planurile procurorilor”, a precizat Tauber

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) urmează să examineze demersul procurorilor pentru înlocuirea măsurii cu arest preventiv. Deocamdată nu a fost stabilită data și ora ședinței. 

Tatiana Gherța
01/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii