Un activist civic a câștigat în instanță procesul intentat împotriva Uniunii Avocaților. Apărătoarea Ala Popa urmează să fie sancționată disciplinar

Julieta Savițchi
24/06/2020

Avocata Ala Popa, fosta soție a procurorului Igor Popa, ar putea fi sancționată disciplinar de către Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, pentru că în decembrie 2018, l-a lovit cu o mapă în cap pe activistul Alexei Dimitrov. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Chișinău, oficiul Râșcani.

Chiar dacă la 1 aprilie 2019, șase din cei 11 membri ai Comisiei pentru etică și disciplină а Uniunii Avocaților au votat pentru sancționarea Alei Popa, Comisia a decis să constate lipsa abaterilor în acțiunile avocatei Ala Popa.

Instanța de judecată a anulat decizia Comisiei și a obligat instituția să adopte o decizie de sancționare a apărătoarei, în conformitate cu rezultatul votului membrilor comisiei.

Decizia Judecătoriei Chișinău este cu drept de atac în instanța ierarhic superioară.

Incidentul a avut loc la începutul lui decembrie 2018, în urma unei ședințe de judecată în care s-a examinat plângerea lui Dimitrov împotriva deciziei poliției de a nu-i trage la răspundere pe patronii Restaurantului Capitoles Park din Parcul „Valea Trandafirilor”, municipiul Chișinău, pentru gălăgia din nopțile de weekend. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum se îndreaptă Ala Popa către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă. Imaginile de mai departe nu sunt clare. Se aude vocea lui Dimitrov, care încearcă să o oprească pe avocată, iar aceasta îi reproșează că a lovit-o.

La rândul său, Ala Popa l-a acuzat pe Dimitrov de agresivitate și imixtiune în viața privată. „Eram antrenată într-o discuție privată, iar Dimitrov mă filma pe la spate, îmi filma actele personale. M-a numit urât, mi-a reproșat că apăr interesele Nadejdei Herța. Eu i-am spus să meargă să se spele, căci mirosea urât de la el. Am vrut doar să îi feresc telefonul, căci mi-l băga în ochi. Iar el m-a apucat de mână, m-a lovit peste față, mi-a împrăștiat actele, era foarte agresiv. Este inadmisibil ca un bărbat să lovească o femeie care este și avocată. Am depus plângere și am dat explicații la poliție”, ne-a declarat apărătoarea.

Ulterior, toate plângerile depuse de Dimitrov au fost respinse, iar poliția l-a amendat cu o mie de lei.

Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, ex-viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018 în timp ce zburau în vacanță în Antalia.         

Julieta Savițchi
24/06/2020

Comentarii