Un dispecer și o casieriță au fost reţinuți în dosarul gărilor şi staţiilor auto

Anticoruptie.md
09/09/2018

Un dispecer şi o casieriţă din cadrul ÎS Gările şi staţiile auto din Orhei au fost reţinuţi pentru 72 de ore de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de complicitate la schema de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la şoferii de curse naţionale şi internaţionale în care figurează zeci de angajaţi ai Întreprinderii Gările şi staţiile auto. Aceştia sunt cercetaţi în dosarul pornit la începutul anului 2018, unde mai mulţi funcţionari ai întreprinderii sunt învinuiţi de organizarea unei scheme infracţionale, prin intermediul căreia se colectau milioane de lei de la şoferi pentru acoperirea mai multor abuzuri, comise în domeniul traficului de pasageri. 

În iulie curent, CNA şi procurorii au reţinut mai mulţi şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri, aceştia fiind puşi sub învinuire pentru comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Investigaţiile în acest caz continuă pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei.

Anticoruptie.md
09/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii